Vesti

Predsedništvo SKGO podržalo usvajanje Predloga zakona o finansiranju lokalne samouprave

Predsedništvo SKGO na sednici održanoj 17. juna 2011. godine, podržalo je usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama zakona o finansiranju lokalne samouprave, jer se njime prema analizi predlagača obezbeđuje više prihoda jedinicama lokalne samouprave u Srbiji, što je u skladu sa zahtevima iz Osnovne platforme SKGO za dalji razvoj lokalne samouprave i decentralizaciju. Takođe, članovi Predsedništva SKGO saglasili su se da se usvajanjem ovog Predloga zakona obezbeđuje i veća sloboda jedinica lokalne samouprave da odlučuju o dodatnim sredstvima iz poreza na zarade, što je u skladu sa opštim zahtevom SKGO da se kroz preraspodelu naplaćenih prihoda povećaju prihodi lokalnih vlasti.

Usvajanjem ovog Predloga zakona započinje nova poreska reforma lokalnih prihoda, čiji cilj treba da bude dovoljno, stabilno i pravedno finansiranje jedinica lokalne samouprave. Njime se, takođe, pruža osnov da se nastavi dalja reforma u oblasti poreza na dohodak građana i da se u narednom koraku deo poreza na zarade namenjen lokalnim vlastima reformiše na način da on postane izvorni prihod lokalne samouprave i da ona ima zakonsku mogućnost da utvrđuje njegovu poresku stopu čija bi maksimalna visina bila zakonom limitirana.

Osim navedenog Predsedništvo SKGO predlaže i:

  • Da Vlada Republike Srbije u roku od 60 dana od dana usvajanje zakona u bliskoj saradnji sa SKGO pripremi i usvoji novu ili izmeni postojeću Uredbu o utvrđivanju metodologije za izračunavanje stepena razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave i utvrdi novu jedinstvenu listu razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave. Po mišljenju Predsedništva SKGO, kao merila i kriterijumi u medotologiji za izračunavanje stepena ravijenosti treba da budu razmotreni i uzeti u obzir izvorni prihodi i obaveze koje moraju da finansiraju jedinice lokalne samouprave, što nije slučaj u važećoj uredbi.
  • Da se odredbe Predloga zakona koje se odnose na ograničavanje iznosa lokalne komunalne takse na isticanje firme izmene i dopune tako da se najviši iznos lokalne komunalne takse ustanovi na nivou od tri i po bruto mesečne zarade u jedinici lokalne samouprave. Predsedništvo predlaže da se razmotri mogućnost da se za najveće obveznike (posebno velika pravna lica) maksimalni iznos lokalne komunalne takse odredi na drugačiji način, uzimajući u obzir i njihovu ekonomsku snagu.
  • Da se u delu Predloga zakona koji se odnosi na raspodelu transfera solidarnosti predvidi da će Vlada Republike Srbije nakon usvajanja ovog zakona bliže urediti raspodelu ovih transfera, polazeći od odgovarajućih merila i kriterijuma i uz favorizovanje manje razvijenih opština.

Zaključci o Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o finansiranju lokalne samouprave >>>