Vesti

Manjinska prava u evropskom kontekstu

Studijska poseta na temu „Obezbeđivanje poštovanja i zaštite nacionalnih manjina: primer Vojvodine" održana je u periodu 20-21. jun 2011. godine, u Novom Sadu, u prostorijama Skupstine AP Vojvodine. Poseta je organizovana u okviru programa Ljudi Ljudima (People 2 People Programme (P2P), koji je deo nove strategije prema civilnom društvu (Civil Society Facility) Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije, a u organizacionom okviru Biroa za tehničku pomoć i razmenu informacija - TAIEX. P2P je program koji nudi organizacijama civilnog društva (OCD) iz zemalja korisnica (Zapadni Balkan, Island i Turska) mogućnost da posete institucije EU, relevantne EU organizacije, ili kada je to relevantno za temu studijskih putovanja, i druge evropske, međunarodne ili nacionalne organizacije, u cilju da se upoznaju sa strukturama EU, procesom kreiranja politike, programa, politika i najbolje prakse. P2P program, takođe organizuje događaje u zemljama korisnicama u cilju informisanja što većeg broja OCD i fokusira se na nacionalne situacije i izazove.

Seminar je imao za cilj razgovor o potencijalnoj ulozi srpskog civilnog društva u osiguranju poštovanja i zaštite nacionalnih manjina, zatim iskustvima drugih zemalja u ovoj oblasti, uz primer Vojvodine. Ukupno je učestvovalo 44 predstavnika nevladinih organizacija aktivnih u zaštiti manjinskih prava, državne i pokrajinske uprave, nacionalnih saveta nacionalnih manjina, međunarodnih organizacija i eksperata. SKGO je predstavljala Aleksandra Milić, šefica Službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Prvog dana seminara učesnici su imali prilike da im na temu manjinskih prava i aktivnosti institucija govore Branimir Mitrović, potpredsednik Skupštine APV, Tomislav Stantić potpredsednik Vlade APV, Tomas Njoki, šef političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji, kao i Sanja Denić, državni sekretar, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Probleme u oblasti kulture, informisanja, medija, obrazovanja i lokalne samouprave iz ugla poštovanja manjina u Vojvodini predstavila je zamenica ombudsmana APV. Predstavnik Evropske komisije (Manuel Muntan) je govorio o zaštiti manjina i proširenju, Fransoa Kempf iz Saveta Evrope je predstavila stepen implementacija Okvirne konvencije o manjinama u Srbiji, a Jelena Jokanović rezultate koje je OEBS postigao u ovoj oblasti. Takođe, predstavljen je program Tehnička pomoć organizacijama civilnog društva (TACSO) http://www.tacso.org/Default.aspx?template_id=69&langTag=sr-SP-Latn&pageIndex=1

Drugog dana seminara, učesnici su podeljeni u dve radne grupe pripremili pregled osnovnih problema i preporuka za unapređenje manjinskih prava koja se tiču obrazovanja i službene upotrebe jezika i pisma. Seminar je zatvoren zaključnim razmatranjima predstavnika Delegacije EU koja se mogu naći na vebsajtu TAIEX programa http://ec.europa.eu/enlargement/taiex/p2p/index_en.htm

Za više informacija možete kontaktirati Aleksandru Milić, šefa Službe za EU integracije i međunarodnu saradnju (aleksandra.milic@skgo.org)