Vesti

Kriterijumi za raspodelu nenamenskih transfera lokalnoj samoupravi - zajednička sednica odbora SKGO za finansije, LER i RRR

Zajednička sednica tri odbora SKGO - Odbora za finansije, Odbora za lokalni ekonomski razvoj i Odbora za ravnomerni regionalni razvoj biće održana u sredu 6. jula 2011. godine sa početkom u 12 časova u Beogradu, u hotelu „M", u Bulevaru oslobođenja 56A.

Za sednicu je predložena jedna tačka dnevnog reda: „Kriterijumi za raspodelu nenamenskih transfera lokalnoj samoupravi".

U skladu sa poslednjim izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koje je Narodna skupština Republike Srbije usvojila 27. juna 2011. godine, raspodela transfera povezana je sa Uredbom o utvrđivanju metodologije za izračunavanje stepena razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave.

Kako je ta Uredba izvorno pripremana za neke druge svrhe, sada ju je potrebno dopuniti novim kriterijumima koji imaju smisla prilikom raspodele transfera. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja prihvatilo je inicijativu SKGO da pruži predloge novih kriterijuma, te stoga SKGO i organizuje zajedničku sednicu tri odbora radi prikupljanja predloga članstva SKGO za nove kriterijume.

Stoga se od članova tri odbora očekuje da za zajedničku sednicu pripreme predloge i da ih na njoj iznesu. Važno je naglasiti da je potrebno da za svaki predlog kriterijuma postoji zvanično raspoloživ podatak koji bi bio korišćen pri njegovom definisanju. Takođe, smatramo važnim da pored članova tri odbora i drugi gradovi i opštine u Republici Srbiji dobiju priliku da doprinesu rešavanju ovog važnog pitanja. Stoga sve članice SKGO molimo da nam do petka 8. jula 2011. godine dostave svoje predloge za nove kriterijume. Važno je naglasiti da je potrebno da za svaki predlog kriterijuma postoji zvanično raspoloživ podatak koji bi bio korišćen pri njegovom definisanju.

Predloge možete poslati elektronskom poštom na adresu novak.gajic@skgo.org 

 

Zbog velikog značaja teme, od ključne je važnosti da se članovi sva tri odbora u što većem broju odazovu i prisustvuju sednici. Stoga Vas molimo da nam učešće potvrdite do kraja radnog vremena u ponedeljak 4. jula 2011.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Slađani Grujić (na 011-3223446, 064-8703315 ili sladjana.grujic@skgo.org ), Dunji Naić (na 011-3223446, 064-8703331 ili dunja.naic@skgo.org ) i Novaku Gajiću (na 011-3223446, 064-8703363 ili novak.gajic@skgo.org ).

 Uredba o utvđivanju jedinstvene liste za 2010 >>>

 Uredba o utvrđivanju metodologije za izračunavanje stepena razvijenosti >>>