Vesti

Narodna skupština usvojila inicijative SKGO u vezi Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave

Narodna skupština Republike Srbije je u ponedeljak, 27. juna 2011. godine, usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave i želimo da istaknemo da usvojeni zakonski akt sadrži i predloge koje je SKGO zastupala tokom teškog i zahtevnog procesa rasprave u Narodnoj skupštini.

U skladu sa stavovima i predlozima SKGO, izmenjena je odredba Predloga zakona kojom je bilo predviđeno da se lokalna komunalna taksa na isticanje firme maksimizira na iznos dve prosečne plate u jedinici lokalne samouprave. Narodna skupština je prihvatila predlog predstavnika SKGO da se Zakonom ne utvrđuje maksimalni iznos ove takse, već da, kako je zakonom i ranije bilo predviđeno, to bude predmet uredbe koju će usvojiti Vlada Republike Srbije uz pribavljeno mišljenja Komisije za finansiranje lokalne samouprave u kojoj SKGO ima pet predstavnika. Osim usvajanja ovog predloga SKGO, Narodna skupština je izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave ukinula mogućnost da se pomenuta lokalna komunalna taksa uvodi za stare i umetničke zanate i poslove domaće radinosti za koje je izdat odgovarajući sertifikat. U narednom periodu SKGO će inicirati dijalog u okviru Komisije za finansiranje lokalne samouprave, kako bi se ova oblast dalje uredila.

Narodna skupština je prihvatila i predlog SKGO da se još pravednije uredi raspodela transfera solidarnosti koji je kao novi transfer predviđen ovim zakonom. Predlog predstavnika SKGO je bio da  se delimično izmeni predloženo rešenje i da se to pitanje dalje razradi uredbom Vlade Srbije uz favorizovanje manje razvijenih jedinica lokalne samouprave. SKGO očekuje da se u najskorije vreme otvori dijalog sa resornim ministarstvima povodom izrade ove uredbe kojom će se konačno urediti raspodela transfera solidarnosti.

Konačno,  na inicijativu SKGO, tokom rasprave u parlamentu dogovoreno je da se otvori i pitanje izmene dve uredbe Vlade Srbije (putem kojih se određuje metodologija za izračunavanje stepena razvijenosti i utvrđuje jedinstvena lista razvijenosti jedinica lokalne samouprave) od kojih, a u skladu sa usvojenim izmenama zakona, sada zavisi i konkretna raspodela transfera lokalnim vlastima. SKGO već je obavila prvi razgovor sa predstavnicima Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja sa kojima je dogovoreno da SKGO u narednom kratkom periodu pripremi predloge za unapređenje ovih uredbi koje će ovo ministarstvo razmotriti.

U svim daljim aktivnostima u vezi sa učešćem SKGO u izradi svih pomenutih uredbi Vlade Republike Srbije, SKGO očekuje aktivnu podršku i učešće članica, kako bismo zajedno došli do najoptimalnijih rešenja za uređivanje ovih oblasti koje ćemo predložiti resornim ministarstvima.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave možete preuzeti ovde >>>