Vesti

Novi Sad emituje municipalne obveznice

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić potpisao je 8. jula 2011. godine, Ugovor o izdavanju opštinskih obveznica sa predsednikom IO UniCredit grupe Klausom Priveršekom. Potpisivanju prvog ugovora u Srbiji o finansiranju putem emisije municipalnih obveznica prisustvovali su NJ. E. Vinsent Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Beogradu, Suzan Fric, direktorka Američke agencije za međunarodni razvoj, kao i predstavnici Svetske banke, Američke agencije za međunarodni razvoj, Stalne konferencije gradova i opština i drugi.

„U poslednjih šest meseci, programi koje finansira Evropska unija, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, aktivno su učestvovali u procesu podrške Gradu Novom Sadu da postane prva lokalna samouprava u Srbiji koja svoje razvojne projekte neće finansirati putem standardnih bankarskih kredita, već izdavanjem dugoročnih opštinskih obveznica. Zadovoljstvo nam je što ćemo sarađivati sa UniCredit bankom, koja je izabrana za pokrovitelja prve emisije municipalnih obveznica u Srbiji, u ukupnom iznosu od 35 miliona evra. Zajedničkim snagama, uz veliku podršku mnogobrojnih partnera Grada, stvorićemo uslove za brži razvoj grada kroz priliv stranih investicija. Mi ćemo povlačenjem ovog stareškog poteza nastaviti da ulažemo u infrastrukturu i završićemo izgradnju kanalizacije u prigradskim naseljima i Bulevara Evrope", rekao je gradonačelnik Pavličić, napomenuvši da će Novosađani veoma brzo osetiti prednosti koje se ostvaruju putem emitovanja opštinskih obveznica.

„Čestitam gradu i gradonačelniku Pavličiću što će Novi Sad biti prva lokalna samouprava koja izdaje opštinske obveznice u Srbiji. Više od jedne decenije finansiramo programe i projekte za pomoć opštinama, kako u smislu podizanja kapaciteta opština, tako i izgradnju komunalne infrastrukture. Naša pomoć ima za cilj da regioni i opštine u Srbiji postanu konkurentniji i privlačniji za investicije, a time dobro mesto za život i rad za građane Srbije", istakao je ambasador Dežer.

Direktorka Američke agencije za međunarodni razvoj Suzan Fric u svom obraćanju rekla je da je Novi Sad pionir u sprovođenju projekta sa municipalnim obveznicama i da predstavlja primer za kreiranje okvira za alternativne izvore finansiranja opština širom zemlje.
„Iako ima još posla da bi se ovo mlado tržište postavilo na jake noge, važno je da danas proslavimo dostignuća Novog Sada. Želela bih da čestitam gradonačelniku Pavličiću i njegovom timu na uspešnoj realizaciji ovog prvog koraka u pokretanju tržišta koje će služiti svim građanima Srbije u mnogo narednih godina", rekla je Suzan Fric i dodala da će USAID nastaviti da podržava napore Novog Sada za stvaranje sredine povoljne za poslovanje koja privlači investicije i razvoj.

Programi Exchange 3 i MSP IPA 2007 koje finansira Evropska unija, su na osnovu izrađene studije izvodljivosti za plasiranje municipalnih obveznica u Srbiji, aktivno učestvovali u procesu podrške Gradu Novom Sadu u pripremanju i izdavanju prve opštinske obveznice u Srbiji. Ceo proces je uspešno završen i Grad Novi Sad će biti prva lokalna samouprava u Srbiji koja svoje razvojne projekte neće finansirati putem standardnih bankarskih kredita, već izdavanjem dogoročnih opštinskih obveznica. Kroz aktivnosti u okviru druge komponente programa Exchange 3 koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, angažovani su eksperti koji su pripremili Informacioni memorandum za izdavanje prve opštinske obveznice. Informacioni memorandum je standardni dokument kojim se izdavač obveznice predstavlja potencijalnim investitorima. Takav dokument obično prave finansijske institucije, a njegova izrada je vezana za vrednost emisije obveznica, pa shodno tome može biti i značajan finansijski teret za izdavača. Učešće Programa MSP IPA 2007 se ogledalo kroz angažovanje finansijskog savetnika koji je pratio ceo proces i doprineo efikasnom završetku celog projekta.

Angažovanjem eksperata od strane Evropske unije, značajna sredstva su sačuvana u budžetu Grada Novog Sada, a nakon dosta pokušaja biće emitovana i prva opštinska obveznica, koja će predstavljati prekretnicu u finansiranju projekata koje sprovodi lokalna samouprava i otvoriti značajne mogućnosti za Grad Novi Sad, a kroz prenos iskustva i za ostale gradove i opštine u Srbiji.

U cilju realizacije kapitalnih investicija koje Grad planira u ovoj godini, Novi Sad je istupio na tržište kapitala u vidu emitovanja municipalnih obveznica. Municipalne obveznice predstavljaju dužničke hartije od vrednosti emitovane od strane lokalnih vlasti, odnosno gradova, opština i drugih lokalnih zajednica pomoću kojih lokalne vlasti prikupljaju neophodna sredstva za realizaciju određenih projekata ili za pokrivanje tekućeg budžetskog deficita.

Otvaranje ponuda za Pokrovitelja emisije municipalnih obveznica održano je 16. maja 2011. Godine, čime je pokrenut proces za traženje najpovoljnijeg načina za zaduživanje Grada Novog Sada. Skupština Grada Novog Sada je na majskom zasedanju donela Odluku o načinu zaduživanja Novog Sada pod najpovoljnijim uslovima čime je data saglasnost da Novi Sad izda municipalne obveznice.

UniCredit Grupa je izabrana za pokrovitelja prve emisije municipalnih obveznica u Srbiji, u ukupnom iznosu od 35 miliona evra. Obveznice će biti emitovane preko Banke po efektivnoj kamatnoj stopi od 6,25% godišnje, sa rokom dospeća od 12 godina i grejs periodom od 2 godine. Uz pomoć sredstava prikupljenih emisijom municipalnih obveznica biće finansirani projekti predviđeni planom razvoja Grada - završetak izgradnje Bulevara Evrope i projekat izgradnje 100 kilometara kanalizacione mreže.

Prednost zaduživanja putem emitovanja municipalnih obveznica je niža kamatna stopa u odnosu na kreditno zaduživanje, poreske olakšice i povećana odgovornost predstavnika vlasti zbog izražene transparentnosti celog procesa. Izgradnjom kvalitetnije infrastrukture lokalne samouprave povećava se standard življenja na lokalnom nivou i stvaraju se uslovi za brži razvoj grada kroz veći priliv stranih investicija.