Vesti

Stavovi Predsedništva SKGO u vezi sistema finansiranja lokalne samouprave u periodu ekonomske krize

1) Predsedništvo SKGO uviđa da tekuća ekonomska kriza zahteva primenu bolnih mera od strane Vlade Republike Srbije, ali ističe jedinstven stav svih članova SKGO da je ukupan iznos smanjenja transfernih sredstava za lokalne samouprave u iznosu od 15 milijardi dinara nesrazmerno veliki, posebno ako se imaju u vidu drugi segmenti javnog sektora kao što su prosveta, zdravstvo, unutrašnji poslovi i ukoliko se ima u vidu odnos javne potrošnje između centralnog i lokalnog nivoa vlasti. Ovako visok nivo umanjenja transfernih sredstava će efekte ekonomske krize na nivou lokalne samouprave samo pojačati i produžiti.

2) Predsedništvo SKGO posebno skreće pažnju Vladi Republike Srbije na izuzetno akutan problem 40 najnerazvijenijih opština u Srbiji, kojima predviđeno umanjenje transfera, iako proporcionalno manje nego razvijenijim opštinama, preti da potpuno onemogući obavljanje funkcija lokalne samouprave. Naime, učešće transfera u njihovim budžetima iznosi i do 60-70% i ovo smanjenje će ugroziti obavljanje osnovnih zakonom propisanih funkcija u ovim opštinama tokom 2009. godine. Predsedništvo apeluje na Vladu da u saradnji sa resornim ministarstvima (finansija, za NIP i ekonomije i regionalnog razvoja) razmotri dodatne mogućnosti za ublažavanje posledica umanjenja transfera za 40 najsiromašnijih opština.

3) Prema grubim procenama, prihodi lokalne samouprave već su smanjeni za 10% - 20% u prvom kvartalu ove godine u poređenju sa istim periodom u prošloj godini. Ovo smanjivanje prihoda u kombinaciji sa planiranim smanjivanjem transfera će značiti da će mnoge lokalne samouprave u toku godine izgubiti sredstva u visini od najmanje jednomesečnog prihoda, bez usklađivanja sa inflacijom. Kao rezultat, mnoge neće biti u stanju da pokriju osnovne troškove i ukoliko se ne preduzmu druge mere, najverovatnije će se dogoditi radikalna kašnjenja u plaćanjima obaveza od strane lokalnih samouprava u narednom periodu.

4) Istovremeno, predlog o proceni o tome koliko će sredstava lokalne samouprave pojedinačno izgubiti u budžetu per capita u 2008. godini je veoma problematičan zbog toga što će korišćenje ukupnog prihoda per capita za osnovu sistema delovati veoma destimulativno na prikupljanje izvornih sredstava na nivou lokalne samouprave, pogotovo ako se ovakve mere nastave i u 2010. godini.

5) Bez obzira na sve navedeno, Predsedništvo SKGO upućuje apel Vladi Republike Srbije da se što pre donose konačna odluka o visini smanjenja trasfernih sredstava za 2009. godinu, kako bi lokalne samouprave mogle da znaju sa čime će raspolagati i da adekvatno izvrše rebalanse svojih budžeta.

6) Ukupan iznos koji je mogao da umanji negativan efekat za sve lokalne samouprave je relativno mali u poređenju sa ukupnim smanjenjem, pa Predsedništvo SKGO predlaže da se ovo razmotri ukoliko dođe do novog rebalansa republičkog budžeta tokom godine, i da se ova sredstva eventualno nadomeste lokalnim samoupravama.

7) Predsedništvo SKGO upućuje snažan apel Vladi Republike Srbije na dijalog sa SKGO u smislu analiza i priprema za negativne efekte koji u narednoj, 2010. godini, mogu biti još izraženiji nego tokom 2009. godine.

PREDLOZI ZA POVEĆANjE PRIHODA I SMANjENjE RASHODA LOKALNIH SAMOUPRAVA

8) Takođe, Predsedništvo SKGO upućuje poziv Vladi Republike Srbije za dijalog u smislu pronalaženja načina za smanjenje rashoda lokalnih samouprava. Ovde se na prvom mestu misli na jednako smanjivanje obaveza lokalnih samouprava u skladu sa smanjenim iznosima transfera, odnosno za umanjenje obima nekih prava za čije ostvarivanje sredstva izdvajaju lokalne samouprave. Moguće je značajno smanjenje rashoda kroz smanjenje plata I DRUGIH IZDVAJANjA ZA one zaposlene koje isplaćuje lokalna samouprava a koji rade u različitim ustanovama, prosveti i sl. Trenutna situacija u kojoj ovi zaposleni imaju značajno veće plate od radnika lokalne administracije je neprihvatljiva, da ne govorimo o raznim vrstama nagrada za ove zaposlene koje je takođe lokalna samouprava dužna da obezbeđuje. Potrebno je izjednačiti status svih zaposlenih čije se plate isplaćuju iz budžeta lokalne samouprave. Pored toga, neophodno je HITNO donošenje zakona kojim bi se regulisao status i položaj lokalnih službenika.

9) Predsedništvo SKGO upućuje poziv Vladi Republike Srbije za dijalog u smislu pronalaženja načina da se pospeši naplata prihoda na lokalnom nivou. Ovde se misli i na izvorne prihode, ali pre svega na ukupne prihode budžeta, kroz sistem multilateralnih kompenzacija i drugih sistema naplate.

10) Pored toga, vrlo je važno da Ministarstvo finansija odmah preduzme mere koje bi omogućile lokalnim samoupravama da, na fiskalno odgovoran način, naplate što više prihoda po osnovu poreza na imovinu. U vezi sa ovim, naročito je hitno rešiti dva pitanja. Prvo je da se lokalnim samoupravama mora dati pravo da obavežu sve građane da podnesu nove i tačne poreske prijave jer u ovom trenutku u većini lokalnih samouprava čak 30 do 50 posto svih nekretnina nije registrovano a veći deo postojećih podataka o registrovanim ne odgovara realnoj situaciji na terenu. Drugo, Ministarstvo finansija treba da sarađuje sa lokalnim samoupravama na formiranju metodoloških kriterijuma za utvrđivanje vrednosti, odnosno cene po kvadratnom metru koja se koristi za procenu vrednosti imovine koja je predmet oporezivanja u Srbiji. Ovi kriterijumi su potrebni da bi lokalne samouprave mogle da utvrđuju visinu poreza, na koliko god je to moguće, isti način i da garantuju transparentnost procesa. Da bi se ovo postiglo, bilo bi vrlo poželjno da Vlada Srbije osnuje Radnu grupu za lokalne poreze i da što skorije razmotri predloge za reformu sistema predložene izmenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu, Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, i Pravilnika o poreskoj osnovici i poreskim prijavama, koji su rezultat rada Stalne konferencije gradova i opština i rukovodilaca lokalnih poreskih administracija.

11) Predsedništvo posebno ističe važnost omogućavanja promene namene sredstava koja već pripadaju lokalnim samoupravama, kao što su sredstva koja se dobijaju po osnovu zakupa državnog zemljišta i poljoprivrednog zemljišta a koja su trenutno namenskog karaktera. Znači, u toku perioda krize i nelikvidnosti lokalnih budžeta, omogućiti lokalnim samoupravama da ova namenska sredstva koriste nenamenski za opšte budžetske potrebe.

UČEŠĆE PREDSTAVNIKA SKGO U KOMISIJI ZA FINANSIRANjE LOKALNE SAMOUPRAVE

12) Predsedništvo SKGO je donelo odluku da će ubuduće, članovi Komisije imenovani od strane SKGO, pre donošenja bilo kakve odluke predstaviti Predsedništvu SKGO određeno pitanje, i da će se na Predsedništvu doneti jedinstven stav koji predstavlja objedinjen interes svih članova SKGO, bez izuzetka, koji će onda članovi imenovani od strane SKGO zastupati u radu Komisije.

13) U bilo kojoj situaciji, bez obzira na važnost određene tačke dnevnog reda ili hitnost donošenja odluke po tom pitanju, članovi Komisije imenovani od strane SKGO neće pristupiti glasanju ukoliko prethodno nije usaglašen zajednički stav svih članova u vezi toga. Posebno, članovi Komisije imenovani od strane SKGO ni u kom slučaju ne mogu glasati na različit način, tj. jedan deo SKGO članova Komisije suprotno od ostatka članova imenovanih od strane SKGO.

14) Ukoliko nije moguće postići zajednički stav u vezi određenog pitanja, članovi Komisije imenovani od strane SKGO će se uzdržati od davanja mišljenja na određeno pitanje a posebno će se uzdržati od pristupanja glasanju po bilo kom pitanju u tom slučaju, sve do obavljanja konsultacija sa Predsedništvom SKGO koje će usvojiti stav po konkretnom pitanju.

15) Članovi Komisije imenovani od strane SKGO ni u kom slučaju neće odbiti učešće na sastancima Komisije, imajući važnost ovog tela za sva pitanja koja se tiču finansijskog položaja lokalnih samouprava.

16) Predsedništvo SKGO upućuje apel Ministarstvu finansija za poštovanje Zakona o finansiranju lokalne samouprave a u vezi dostavljanja podataka o prihodima i rashodima svih lokalnih samouprava Stalnoj konferenciji gradova i opština i u rokovima koji su predviđeni tim zakonom.