Vesti

Važno obaveštenje za članice SKGO u vezi sa povraćajem građevinskog zemljišta u procesu restitucije

SKGO skreće pažnju svojim članicama da Nacrt zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju koji se trenutno nalazi u proceduri javne rasprave i za koji se očekuje da će biti usvojen i stupiti na snagu do kraja septembra meseca, pored druge imovine koja će biti predmet povrćaja, uređuje i pitanje povraćaja građevinskog zemljišta. U vezi sa tim SKGO posebno ukazuje gradovima i opštinama na odredbe stava 2. člana 22. Nacrta zakona koje uređuju „da se ne vraća građevinsko zemljište na kome su izgrađeni objekti javne namene, odnosno javne površine, u skladu sa zakonom, ili je planskim dokumentom važećim na dan stupanja na snagu ovog zakona, predviđena njihova izgradnja u skladu sa zakonom kojim se uređuje prostorno planiranje, izgradnja i građevinsko zemljište, kao ni građevinsko zemljište na kojima su izgrađeni objekti koji nisu predmet vraćanja u naturalnom obliku u skladu sa članom 18. ovog zakona."

Imajući ovo u vidu, SKGO upozorava svoje članice na navedene odredbe člana 22. Nacrta zakona o vraćanju imovine i obeštećenju i ukazuje da je od izuzetnog značaja za njih, da u najskorijem roku upute planska dokumenta na saglasnost resornom ministarstvu.

Nacrt zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju možete pronaći na internet adresi Ministarstva finansija www.mfin.gov.rs