Vesti

Kultura kao pokretač lokalnog razvoja

Tokom posete Beogradu, Jordi Pascual, predsednik Komiteta za kulturu Ujedinjenih gradova i lokalnih samouprava i koordinator procesa Agende 21 za kulturu, održao je 1. septembra predavanje pod nazivom „Agenda 21 za kulturu i lokalni kulturni resursi". Skup je organizovan u saradnji Centra za istraživanje kreativne ekonomije i Stalne konferencije gradova i opština, uz koordinaciju Radne grupe za kreativne industrije Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije.

Cilj predavanja je bio da se prisutni predstavnici više od 20 gradova i opština u Srbiji upoznaju sa evropskom i svetskom praksom i iskustvima u kojima kulturni resursi imaju razvojnu ulogu, te da se na taj način utiče na afirmaciju kulturnih sadržaja kao resursa koji treba da dobiju prioritetno mesto u lokalnim i nacionalnim planovima razvoja.

Na skupu su između ostalih, bili prisutni: Snežana-Stojanović Plavšic, državna sekretarka za kulturu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva; prof. dr Gojko Rikalović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta i predsednik Radne grupe za kreativne industrije Ministarstva za kulturu, informisanja i informaciono društvo; Maja Knežević, sekretarka Radne grupe SKGO za kulturu i Aleksandar Đeric, predstavnik Centra za istraživanje kreativne ekonomije Beograd. O konkretnim primerima iz prakse lokalnih samouprava govorili su Miomir Radovanović - grad Niš, Mickov Biljana - grad Novi Sad i Nada Grozdanović - Vršac.

 Kompletan izveštaj možete preuzeti ovde >>>