Vesti

Savetovanje na temu izrade budžeta i finansijskih planova budžetskih korisnika i javnih preduzeća za 2012. godinu

Stalna konferencija gradova i opština - Savez gradova i opština Srbije je 12. i 13. septembra, organizovala savetovanje za zaposlene u lokalnim samoupravama i javnim preduzećima, čiji je osnivač grad odnosno opština, na temu izrade budžeta za 2012. godinu.

Dobrodošlicu je okupljenima poželeo Aleksandar Bućić, pomoćnik generalnog sekretara SKGO za finansije, koji je ovu priliku iskoristio i kako bi se u najkraćem osvrnuo na sve tekuće probleme lokalnih samouprava iz ove oblasti, koje je SKGO prepoznala i na koje pokušava da adekvatno odgovori kako članicama tako i pred centralnim organima vlasti.

Prvu temu na savetovanju „Pravni okvir budžeta" predstavio je Duško Šarošković, načelnik Gradske uprave za budžet i finansije grada Sremska Mitrovica i član Odbora SKGO za finansije, koji je predstavio i osnove budžetskog ciklusa.

Ispred Ministarstva finansija, Ružica Stojiljković, pomoćnica ministra finansija u sektoru za budžet je upoznala učesnike sa aktuelnostima vezanim za pripremu lokalnih budžeta. Takođe, gospođa Stojiljković je obrazložila i preporuke ministarstva za izradu Modela uputstva i Modela pisma gradonačelnika/predsednika opštine. Tokom izlaganja predstavnica ministarstva se osvrnula na primenu fiskalnih pravila, fiskalnu odgovornost lokalne samouprave i upoznala prisutne sa programskim budžetiranjem.

Dragan Spirić, pomoćnik gradonačelnika za budžet i finansije grada Vranja, je tokom drugog dana savetovanja učesnicima predstavio osnove Uputstva za izradu budžeta i finansijskih planova budžetskih korisnika, kao i uključivanje javnosti u budžetski proces. Ubrzo zatim, učesnicima je predstavljen Model uputstva za izradu budžeta.

Shodno potrebama članica za obukom na određene, specifične odnosno aktuelne teme koje su vezane za rad gradova i opština, Savetodavni centar SKGO je počeo sa organizovanjem savetovanja odnosno obuka, čije troškove snose učesnici skupa. Ovo je drugo savetovanje koje organizovano na principu finansiranja učesnika, a skupu je prisustvovalo nešto više od 90 učesnika iz preko 50 lokalnih samouprava.

Darko Drndić,
Manadžer Savetodavnog centra SKGO