Vesti

Konsultacije „Rodna ravnopravnost i bezbednost na lokalnom nivou“

Centar za obuku Stalne konferencije gradova i opština u saradnji sa Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku i uz podršku OEBS Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava - ODIHR, organizuje jednodnevne stručne konsultacije „Rodna ravnopravnost i bezbednost na lokalnom nivou".

Konsultacije će se održati u Zaječaru (10. novembra 2011.), Nišu (11. novembra 2011.) i Kraljevu (15. novembra 2011.). Na konsultacije su pozvani predstavnici lokalnih tela za rodnu ravnopravnost i bezbednost iz opština/gradova domaćina, kao i nekih opština koje su teritorijalno blizu navedenih.

Nakon održanih konsultacija, biće urađena analiza stanja i izlistani primeri najbolje prakse, kao i preporuke za dalji efikasniji rad svih aktera u pružanju bezbednosti na lokalnom nivou.

Cilj ovih konsultacija je da se predstavnicima lokalnih tela za rodnu ravnopravnost, opštinskih tela za bezbednost, predstavnicima lokalne samouprave i predstavnicima institucija u sektoru bezbednosti na lokalnom nivou (policije i pravosuđa) ukaže na povezanost tema roda i bezbednosti i potrebu za uspostavljenjem bolje saradnje, radi unapređenja stanja rodne ravnopravnosti i bezbednosti u lokalnoj zajednici.

Iako u Srbiji danas postoji preko 70 lokalnih tela za rodnu ravnopravnost i oko 100 različitih tela koja rade na pitanjima lokalne bezbednosti, njihova saradnja i koordinacija su slabe, izuzev u opštinama gde su uspostavljena posebna međuresorna tela koja se bave pitanjem nasilja u porodici. Razlog tome je što na lokalnom nivou postoji vrlo malo informacija o procesu reforme sektora bezbednosti i tome kako su pitanja reforme sektora bezbednosti i rodne ravnopravnosti međusobno povezana, i na koji način proces reforme sektora bezbednosti može unaprediti položaj žena u društvu. Lokalna tela za rodnu ravnopravnost su zato nedovoljno uključena u rešavanje bezbednosnih problema žena u lokalnim zajednicama, pa se bezbednosni izazovi, viđeni iz ugla žena, retko uzimaju u obzir prilikom definisanja prioriteta za povećanje nivoa lokalne bezbednosti. Konsultacije će zato omogućiti učesnicima da:

  • saznaju o konceptima rodne ravnopravnosti i reforme sektora bezbednosti (RSB) i načinu na koji su ta dva koncepta uvezana;
  • saznaju o sadržaju i procesu sprovođenje Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 SB UN „Žene, mir, bezbednost" , i načinu na koji mogu doprineti njegovom sprovođenju;
  • čuju iskustva predstavnika lokalnih tela za rodnu ravnopravnost koja su uspostavila dobru saradnju sa opštinskim telima za bezbednost i institucijama u sektoru bezbednosti;
  • razgovaraju o mogućnostima za uspostavaljanje saradnje radi povećanja nivoa rodne ravnopravnosti i bezbednosti u njihovoj zajednici.

O programu konsultacija

Konsultacije su osmišljene da omoguće interaktivan rad, otvoreni dijalog i razmenu iskustava sa drugim učesnicima. Pored predavanja i prezentacija, učesnice i učesnici će biti u prilici da rade u manjim grupama i učestvuju u drugim oblicima rada koji omogućavaju aktivno učenje. Program konsultacija možete pronaći u prilogu ovog pisma.

Organizatori

Konsultacije organizuju Beogradski centar za bezbednosnu politiku - BCBP (www.ccmr-bg.org), organizacija civilnog društva iz Beograda i Stalna konferencija gradova i opština Srbije - SKGO (www.skgo.org), uz finansijsku podršku OEBS Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava - ODIHR (www.osce.org/odihr). 

Prijava učešća

Prijavni formular je potrebno dostaviti faksom na broj 011 3221 215, najkasnije do utorka 8.11.2011. Imajući u vidu da je broj učesnika ograničen, molimo Vas da nam blagovremeno potvrdite prisustvo predstavnika Vaše opštine.

Za dodatne informacije kontaktirati koordinatorku Centra za obuku SKGO, Rozetu Aleksov, putem telefona 011/3223 446, 064 870 33 19 ili putem elektronske pošte na adresu rozeta.aleksov@skgo.org.

 Preuzmite prijavni formular >>>