Vesti

Javno-privatno partnerstvo u ulozi razvoja lokalne samouprave

U organizaciji Stalne konferencije gradova i opština, Energy Consulting and Engineering, Univerziteta Singidunum i Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“, a pod pokroviteljstvom opštine Novi Beograd, 12. juna 2009. godine organizovan je seminar na temu Javno-privatno partnerstvo u ulozi razvoja lokalne samouprave.

Cilj seminara bio je pokretanje inicijative i izrada Predloga programa primene JPP, brže i efikasnije usvajanje zakonskog okvira za primenu JPP u finansiranju razvojnih projekata iz oblasti energetike, ekologije i energetske efikasnosti u lokalnoj samoupravi.

Sprovođenje i realizacija razvojnih projekata lokalnih samouprava u Srbiji kroz JPP nije moguće bez direktnog učešća svih relevantnih institucija javnog sektora, privatnog i nevladinog sektora, kroz stručne tribine i diskusije, razmene iskustava i edukaciju. Neophodno je da zainteresovana stručna javnost pomogne u prihvatanju ovog novog i uspešnog koncepta investicionog ulaganja kako bi se stvorio povoljan ambijent za ulaganja.

Na seminaru su učesnici upoznati sa principima i primenom modela javno-privatnog partnerstva. Pored toga, predstavljena su iskustva evropskih zemalja kao i zemalja u okruženju. Takođe, predstavljeni su i različiti projekti iz oblasti obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine.

Pored ostalih, na seminaru su govorili Cameron Werker, trgovinski ataše ambasade SAD u Beogradu, i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, Đorđe Staničić. U svom izlaganju on je upoznao prisutne sa radom Stalne konferencije gradova i opština, kao i sa mogućnostima promocije, obuke i primene modela javno-privatnog partnerstva u lokalnim samoupravama u Srbiji.