Vesti

Samit gradonačelnika na temu Roma

Samit gradonačelnika na temu Roma održan je 22. septembra 2011. godine u Strazburu, Francuskoj, u saradnji Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti i Specijalnim predstavnikom Saveta Evrope generalnog sekretara za pitanja Roma. Na Samitu su ispred srpske delegacije prisustvovali: Željko Ožegović, član Gradskog veća grada Bepgrada i član delegacije u Veću regiona, Mihalj Njilaš, predsednik opštine Kanjiža i član u Veću lokalnih vlasti, Dušica Davidović, član Gradskog veća grada Niša i zamena u Veću regiona i Dragana Živanović, predsednica opštine Rača i zamenica člana u Veću lokalnih vlasti. Samit je okupio predstavnike opština i regiona, kao i mreža, evropskih institucija i romskih organizacija u cilju razmene informacija, iskustava i prakse, kao i radi identifikacije konkretnih rešenja.

Debate su bile fokusirane na odnose između lokalnih i regionalnih vlasti i romske zajednice. Istaknuto je da u borbi protiv isključenosti i diskriminacije, lokalni predstavnici moraju da budu proaktivni u sprovođenju politike na lokalnom nivou. Neki od zaključaka su bili potreba za prevazilaženjem barijera u obrazovanju, zatim potreba za stvaranjem fleksibilnog sistema kako bi Romi imali jednak pristup stanovanju, zdravstvu i zapošljavanju.

Stalnoj misiji Republike Srbije pri Savetu Evrope, je dana 12. oktobra poslato pismo generalnog sekretara Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti, A. Kiefera, kojim izražava zahvalnost na podršci srpske delegacije na Samitu Roma. U pismu se ukazuje na privrženost učesnika u rešavanju pitanja Roma i najavljuje uspostavljanje Evropske alijanse gradova i regiona za inkluziju Roma. Finalnu deklaraciju Samita gradonačelnika možete preuzeti ovde .

Za više informacija možete kontaktirati Sekretarijat Delegacije Republike Srbije u Kongresu
Aleksandra Milić, sekretarka, aleksandra.milic@skgo.org
Jana Jelić, saradnica, jana.jelic@skgo.org