Vesti

Posmatranje lokalnih izbora u Bugarskoj

Delegacija Saveta Evrope, Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti prisustvovala je posmatranju lokalnih izbora u Bugarskoj, koje je održano 23. oktobra 2011. godine. Među članovima posmatracke misije je bila i Dušica Davidović, član Gradskog veća grada Niša i zamena u Veću regiona.

„Lokalni izbori u Bugarskoj obavljeni su uglavnom na miran i uredan način i na osnovu čvrtsog pravnog okvira za demokratske izbore" rekao je šef Delegacije Kongresa i izvestilac Mikel Juhkami iz Estonije na konferenciji za štampu. Delegacija Kongresa veruje da još uvek ima prostora za poboljšanje - na primer da se dozvoli manjinama da koriste svoj maternji jezik tokom trajanja kampanje. Takođe, tu je adminsitrativni problem neuravnoteženog sastava izbornih komisija zbog dominacije vladajuće stranke.

Posmatranje lokalnih izbora je jedan od prioriteta aktivnosti Kongresa i do sada je sprovedeno skoro 100 posmatračkih misija. Ova aktivnost zaokružuje politički monitoring Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, kao osnovi lokalne demokratije u Evropi.

Za više informacija možete kontaktirati Sekretarijat Delegacije Republike Srbije u Kongresu
Aleksandra Milić, sekretarka, aleksandra.milic@skgo.org
Jana Jelić, saradnica, jana.jelic@skgo.org