Vesti

Lokalna demokratija u Srbiji na dnevnom redu 21. plenarnog zasedanja Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti - 18-20.10.2011.

U Strazburu je u periodu od 18. do 20. oktobra 2011. godine održano 21. plenarno zasedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope (Kongres). Zasedanju su u sklopu delegacije Republike Srbije prisustvovali g. Meho Mahmutović, gradonačelnik Novog Pazara i član u Veću lokalnih vlasti, g. Mihalj Njilaš, predsednik opštine Kanjiža i član u Veću lokalnih vlasti, g. Novica Tončev, predsednik opštine Surdulica i takođe član u Veću lokalnih vlasti, g. Siniša Lazić, poslanik Skupštine APV i član u Veću regiona i g-đa Dragana Živanović, predsednica opštine Rača i zamenica člana u Veću lokalnih vlasti.

Na zasedanju je predstavljen izveštaj o inkluziji Roma na lokalnom nivou, lokalne inicijative protiv seksualnog zlostavljanja dece, a debatovalo se o urbanom nasilju kao posledici slabog uključivanja mladih u donošenje odluka. Usvojen je izveštaj o neposrednom učešću građana u donošenju odluka u zemljama članicama Saveta Evrope, a proslavljeno je održavanje Evropske nedelje lokalne demokratije 2011. godine na temu promocije ljudskih prava na lokalnom nivou. Usvojeni su izveštaji o stanju lokalne i regionalne demokratije u Srbiji, Sloveniji, Finskoj, Letoniji i Bugarskoj, a debatovalo se i o nalazima posmatračke misije na lokalnim izborima u Albaniji i Moldaviji, kao i o poboljšanju primene i povlačenju rezervi na Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi. Energetska efikasnost na lokalnom i regionalnom nivou u smislu stvaranja efikasnije energetske paradigme u kojoj lokalne i regionalne vlasti igraju značajniju ulogu. U toku zasedanja proslavljeno je 30 godina od potpisivanja Evropske okvirne konvencije o prekograničnoj saradnji u Madridu (Republika Srbija nije ratifikovala ovu Konvenciju).

Preporuka o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Srbiji sa obrazloženjem je jednoglasno usvojena. Dokument je predstavio izvestilac Od Arild Kvaloj koji ga je pripremio na bazi posete realizovane u Srbiji, od 29. juna do 1. jula 2010. godine. Predsedništvo SKGO je u dva navrata razmatralo ovaj dokument, u februaru kao Nacrt izveštaja i u septembru kao Nacrt preporuke. Izvestilac je usvojio sve komentare Predsedništva i predstavio ih na zasedanju kao sopstvene amandmane koji su rezultat pozitivnih promena u zemlji (novi zakoni) u periodu nakon posete. On je izneo pozitivne ocene u vezi sa razvojem lokalne samouprave u Republici Srbiji, ali i zabrinutost u vezi uticaja finansijske krize na lokalne budžete i nadležnosti lokalnih vlasti, kao i nedovoljnih konsultacija između lokalnog i centralnog nivoa. Preporuka je da se poboljša međuopštinska saradnja, a poziva se Republika Srbija da povuče rezerve sa članova 4. i 8. Povelje o lokalnoj samoupravi koje se odnose na princip subsidijarnosti. Istovremeno je upućen poziv Srbiji da potpiše i ratifikuje Dodatni protokol uz Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi o pravu na učestvovanju u poslovima lokalne vlasti.

G. Mahmutović, gradonačelnik Novog Pazara i član u Veću lokalnih vlasti, se u svom obraćanju osvrnuo na nedavno usvojeni Zakon o javnoj svojini koji će se u značajnoj meri pozitivno reflektovati na lokalnu samoupravu. G. Lazić, poslanik Skupštine AP Vojvodine i član u Veću regiona, je istakao da se u Republici Srbiji situacija po pitanju lokalne samouprave razvija u dobrom pravcu i da je u poslednjem periodu usvojen čitav set zakona u tom pogledu, što je dobro reflektovano i u izveštaju o Republici Srbiji.

Preporuka o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Srbiji

Za više informacija možete kontaktirati Sekretarijat Delegacije Republike Srbije u Kongresu - Aleksandra Milić, sekretar, aleksandra.milic@skgo.org i Jana Jelić, saradnica, jana.jelic@skgo.org.