Vesti

Saradnja lokalnih samouprava i Ministarstva zdravlja

U organizaciji Stalne konferencije gradova i opština u Beogradu je danas održana šesta sednica Odbora za društvene delatnosti posvećena saradnji lokalnih  samouprava i Ministarstva zdravlja, kao i nadležnosti lokalne samouprave u sistemu zdravstvene zaštite.  U radu šeste sednice učestvovao je i prof. dr Zoran Stanković, ministar zdravlja Republike Srbije.

Govoreći o nadležnostima, saradnji i odgovornosti Ministarstva zdravlja i lokalnih samouprava prof. dr Zoran Stanković, ministar zdravlja, istakao je da zdravstvena politika Ministarstva zdravlja usmerena ka decentralizaciji sistema zdravstvene zaštite. U tom smislu zakonska regulativa (Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o javnom zdravlju) prepoznaje ulogu i odgovornost lokalnih zajednica u cilju unapređenja zdravlja stanovništva, naglasio je ministar Stanković.

Ministar je istakao da se decentralizacijom u oblasti zdravstvene zaštite stvaraju preduslovi za jačanje prava građana i njihovih zajednica u odlučivanju o ključnim pitanjima od njihovog interesa i dodao da je neophodna stalna saradnja i zajednički rad na mnogim poljima, posebno u oblasti javnog zdavlja za koje odgovornost imaju svi od pojedinca preko lokalne samouprave, privrednih i drugih subjekata, civilnog društva, države.

Prim. Dr Elizabet Paunović, državni sekretar govorila je o nadležnosti lokalnih samouprava u oblasti zdravstvene zaštite u kontekstu evropskih integracija i naglasila značaj zdravlja u svim politikama. U pravu Evropske Unije, u mnogim od 35 poglavlja, zdravlje se nalazi kao jedna od važnih komponenti, istakla je prim. dr  Paunović.  

Osnivačka prava nad domovima zdravlja i apotekarskim ustanovama preneta su sa republičkog nivoa na pokrajinske, gradske i opštinske vlasti od januara 2007. godine, Zakonom o lokalnoj samoupravi 2006. godine, a u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti iz 2005. godine, podsetila je  dr Dubravka Šaranović Racić, pomoćnik ministra zdravlja i naglasila da se prenosom nadležnosti, uključujući i osnivačka prava nad domovima zdravlja, na nivo lokalne samouprave ne prenose samo prava, već i obaveze i odgovornosti.

Lokalne samouprave treba da da uzmu aktivno učešće u razvoju lokalnih programa zdravstvene zaštite u zajednici, uz  stvaranje mehanizama za učešće udruženja građana, da osnaže stanovništvo, da preuzmu aktivnu ulogu u unapređenju sopstvenog zdravlja, istakla je prof. dr Marija Jevtić,  pomoćnik ministra zdravlja.

Proces jačanja kapaciteta lokalnih zajednica za novu ulogu Ministarstvo zdravlja podržava sprovođenjem raznih inicijativa, posebno kroz projekat "Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou" (DILS), koji finansira Svetska banka.

Projekat ima za cilj da pruži dodatnu pomoć započetoj reformi sistema primarne zdravstvene zaštite, kao i da osnaži kapacitete ustanova i krajnjih korisnika u cilju poboljšanja pristupačnosti, delotvornosti, ujednačenosti i kvaliteta pružanja usluga na lokalnom nivou. Do 2012. godine iz sredstava projekta predviđena je informatizacija svih 158 domova zdravlja.

SKGO kao nacionalna asocijacija lokalnih vlasti u Srbiji kroz svoje organe i tela angažovana je na svim pitanjima od značaja za lokalnu samoupravu. SKGO je veoma važan partner za ostvarivanje i unapređenje saradnje između lokalnih samouprava i Ministarstva zdravlja, kao i za integraciju sektorskih politika na lokalnom nivou.

Saradnja Ministarstva zdravlja i SKGO, omogućava ostvarivanje najviše moguće ujednačenosti u dostupnosti i kvalitetu zdravstvene zaštite na lokalnom nivou, kao i uključivanje lokalne samouprave u otvorenu, aktivnu i široku participaciju u donošenje odluka u vezi sa politikom primarne zdravstvene zaštite i javnog zdravlja.

Sporazum o saradnji između Ministarstva zdravlja i SKGO potpisan je u septembru 2009. godine