Vesti

Izveštaj sa sedme sednice Odbora SKGO za društvene delatnosti

Sedma, vanredna sednica Odbora SKGO za društvene delatnosti u proširenom sastavu, održana je u petak, 12. juna 2009. godine u sedištu SKGO. Povod za ovu sednicu bila je ujedno i jedina tačka dnevnog reda: Javna rasprava o Prednacrtu izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Ispred Ministarstva prosvete u radu sednice učestvovali su državna sekretarka, dr Tinde Kovač-Cerović, i Milanko Perišić, pomoćnik ministra prosvete za finansije.

Sednicu je vodio predsednik Odbora SKGO za društvene delatnosti, Milan Tlačinac, predsednik opštine Čukarica. Sednica je od prisutnih ocenjena kao veoma uspešna. Najpre po posećenosti, jer je bilo prisutno preko 50 predstavnika iz 35 gradova i opština: Požarevca, Zrenjanina, Novog Sada, Trstenika, Paraćina, Temerina, Petrovca na Mlavi, Uba, Žablja, Preševa, Novog Kneževca, Valjeva, Žabara, Apatina, Žitišta, Šapca, Ćuprije, Kovačice, Vrbasa, Sombora, Kanjiže, Niša, Nove Varoši, Kosjerića, Bačke Palanke, Vranja, Kovina, Novog Bečeja, Prokuplja, Čukarice, Zvezdare, Vračara, Surčina, Starog Grada i beogradske Palilule. Skupu je prisustvovao i dr Boris Kordić, pisac usvojene Analize obrazovanja na lokalnom nivou, koju je Odbor SKGO za društvene delatnosti usvojio na svojoj 4. sednici, održanoj 24. decembra 2008. godine.

Na osnovu preporuka iz Analize koje je procenio kao najvažnije, Odbor za društvene delatnosti je doneo Odluku o upućivanju zakonskih inicijativa Ministarstvu prosvete. Ove inicijative se uglavnom odnose na promene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i upućene su Ministru prosvete, gospodinu Žarku Obradoviću i državnoj sekretarki, dr Tinde Kovač-Cerović. Ovom prilikom, ona se osvrnula na predložene inicijative u odnosu na izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Konstatovala je da su sve inicijative potpuno u duhu pomenutog Zakona. Od predloženih 5 inicijativa, tri su implementirane u Zakon:

  1. da se smisao obrazovanja temelji na ishodima, odnosno primenjivim znanjima i standardima, a ne na obrazovnim programima,
  2. da se obezbedi mehanizam praćenja upisa u škole i osipanja iz škole kako bi se pravovremeno uticalo na povećanje procenta upisanih učenika u osnovne i srednje škole i sprečavanje osipanja,
  3. kao i najvažnija, a to je da predstavnici SKGO uđu u Savet za srednje stručno obrazovanje, što će omogućiti uticaj na usklađivanje obrazovanja potrebama tržišta rada. Ovo je velik uspeh i za Radnu grupu SKGO, koju čine 15 predstavnika tri odbora: Odbora za lokalni ekonomski razvoj, Odbora za ravnomerni regionalni razvoj i Odbora za društvene delatnosti, koja se već godinu dana bavi istim pitanjima.

Četvrta inicijativa, racionalizacija školske mreže je, po ocenama prisutnih, goruće pitanje i za državu i za lokalne samouprave, koje zahteva koordinisanu saradnju za sistemsko rešenje, pri čemu je akcenat odgovornosti za preduzimanje akcija stavljen na lokalne samouprave od strane predstavnika Ministarstva.

Peta inicijativa vezana je za finansiranje predškolskog obrazovanja. Predlog je da se ono finansira iz NIP-a. Ova inicijativa se ne odnosi na izmene u Zakonu tako da nije bila predmet današnje rasprave, ali će biti rešavana na druge načine.

Najveće polemike među prisutnima izazvale su primedbe na obavezu isplata jubilarnih nagrada prosvetnim radnicima od strane lokalnih samouprava.

Prisutni predstavnici lokalnih samouprava dali su niz konstruktivnih predloga na temu izmena i dopuna pomenutog Zakona, a zaključak predstavnika Ministarstva prosvete je da je ova sednica bila veoma kompetentan skup sa praktičnim i korisnim komentarima.