Vesti

Osma sednica Odbora SKGO za urbanizam i stanovanje

Osma sednica Odbora SKGO za urbanizam i stanovanje održana je u Beogradu, 7. novembra 2011. godine. Na sednici je predstavljen i usvojen deo Platforme za unapređenje lokalne samouprave koji se odnosi na oblast urbanizma, izgradnje i stanovanja.

Dragan Pejčić iz PALGO centra predstavio je analizu o mogućnostima aktiviranja braunfild lokacija. Opštinama i gradovima predlaže se niz koraka koje mogu da učine u cilju aktiviranja braunfild lokacija na svojoj teritoriji.

Dr Đorđe Mojović i Miodrag Ferenčak, predstavili su rezultate projekta „Komparativna analiza pravnih okvira za urbanističko planiranje u članicama NALAS-a". Projekat je sprovodila SKGO u saradnji sa još 13 asocijacija lokalnih vlasti iz jugoistočne Evrope. Članovi Odbora izrazili su interesovanje za rezultat studije, a poslata je poruka donatorima projekta i NALAS-u o korisnosti pripremanja analize i poređenja ovakve vrste. S druge strane, predloženo je da SKGO nastavi angažman u oblasti integracije neformalnih naselja, tako što će naći način da primeni razvijeni model procedure za legalizaciju.

Nada Krasić iz Požege i Miroljub Stanković iz Niša, pripremili su prezentacije sa osvrtom na dve godine primene Zakona o planiranju i izgradnji na lokalnom nivou. Gospodin Stanković je izneo podatke o statusu izrade planskih dokumenata u skladu sa obavezama koje je Zakon propisao jedinicama lokalne samouprave, dok je Nada Krasić dala osvrt na problematiku izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola, konverziju građevinskog zemljišta i saradnju sa resornim ministarstvom.

U diskusiji koja je usledila konstatovano je sledeće:

  • u opštinama i gradovima u Srbiji u toku je intenzivna izrada prostornih i urbanističkih planova. Može se očekivati da će tokom 2012. godine velik broj gradova i opština imati usvojene prostorne planove. Očekuju se problemi sa izradom planova za naselja koja nisu sedišta jedinica lokalne samouprave, za koje je rok za usvajanje 2012. godina, a njihova izrada nije započeta.
  • brzina izrade plana i nivo njegovog kvaliteta u mnogome zavisi od saradnje sa Republičkim geodetskim zavodom, odnosno od uspostavljanja katastra nepokretnosti u određenoj opštini/gradu. U opštinama gde je uspostavljen katastar nepokretnosti, izrada plana je ubrzana, a usvojeni planovi su sprovodljivi u praksi.
  • ne postoje sistematizovani podaci o usvojenim planovima u gradovima i opštinama, sa izuzetkom Vojvodine, gde pokrajinski sekretarijat vodi ažurni Registar planova. Ovakve registre potrebno je uspostaviti i za ostale regione u Srbiji. Opštine i gradovi na svojim internet prezentacijama takođe treba da objavljuju ažurne podatke o stanju planske dokumentacije na svojoj teritoriji, jer je to značajno za građane, investitore, ali i za unapređenje urbanističke struke.

Preuzmite prezentacije sa sednice: