Vesti

Lokalno zaduživanje i upravljanje opštinskim deponijama

U organizaciji Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS) 16. novembra u turskom gradu Bursi održana je regionalna konferencija na temu „Lokalno zaduživanje i upravljanje opštinskim deponijama". Skupu je prisustvovalo oko 70 predstavnika asocijacija i lokalnih vlasti iz 12 zemalja jugoistočne Evrope, eksperti iz oblasti lokalnih finansija i upravljanja čvrstim otpadom, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.  

Na skupu se predstavljeni rezultati dveju studija pod nazivom "Priručnik za zaduživanje jedinica lokalne samouprave" i „Priručnik za efikasno upravljanje otpadom", a razmatrane su i inicijative u oblasti fiskalne decentralizacije i upravljanja čvrstim otpadom u regiji jugoistočne Evrope. Studija "Priručnik za zaduživanje jedinica lokalne samouprave" deo je aktivnosti NALAS-ove Radne grupe za fiskalnu decentralizaciju. Ovaj priručnik predstavlja osnovne principe zaduživanja jedinica lokalne samouprave, načine iznalaženja odgovarajućih instrumenata zaduživanja, informacije o ocenama kreditne sposobnosti jedinica lokalne samouprave i dr. Model informacionog sistema za lokalno upravljanje komunalnim otpadom (SWIS) sa Priručnikom za efikasno upravljanje otpadom, drugi je završeni projekat NALAS-a koji je predstavljen učesnicima konferencije.

Tokom drugog dana susreta, 17. novembra, održan je sastanak Odbora oficira za vezu (CLO) i sastanak Radne grupe za fiskalnu decentralizaciju. Odbor oficira za vezu čine direktori/sekretari nacionalnih asocijacija iz država članica NALAS-a. Na tom sastanku raspravljano je o novom sistemu rotacije pri izboru predsednika i potpredsednika NALAS-a, a u pridruženo članstvo NALAS-a primljen je Savez asocijacija lokalne samouprave krajeva i regija turskog govornog područja (TDBB).