Vesti

Inicijativa za izmenu Zakona o porezu na dodatu vrednost

Stalna konferencija gradova i opština uputila je krajem decembra 2011. godine Ministarstvu finansija Inicijativu za izmenu Zakona o porezu na dodatu vrednost u delu koji se odnosi na povraćaj poreza kupcima prvog stana (član 56a), u slučaju da se radi o kupovini stana pod neprofitnim uslovima.

Naime, Zakonom o porezu na dodatu vrednost u članu 56a predviđeno je pravo na refundaciju PDV kupcu prvog stana, pod uslovom da je ugovorenu cenu sa PDV u potpunosti isplatio prodavcu. U slučaju kupovine stanova pod neprofitnim uslovima, gde je investitor opština odnosno grad, refundacija isplaćenog PDV kupcima prvog stana moguća je tek nakon otplate celokupnog iznosa, što je najčešće period od dvadeset godina. Na ovaj način, kupci neprofitih stanova, iako stambeno najugroženiji, ne ostvaruju pravo na refundaciju jednako kao kupci stanova kod komercijalnih banaka, na primer.

Problem je kao najizraženiji uočen u Beogradu, ali postoji i u drugim gradovima koji grade i prodaju stanove pod neprofitnim uslovima, za rešavanje stambenih potreba lica koja nisu mogla na drugi način da ga reše, u skladu sa odredbama Zakona o socijalnom stanovanju ("Službeni glasnik RS", br. 72/09).

Iniciijativu za izmenu Zakona, koji je inicirao Grad Beograd, podržali su i Kragujevac, Pirot, Kikinda, Smederevska Palanka, kao i Asocijacija stambenih agencija, čiji su osnivači: Niš, Smederevo, Pančevo, Kraljevo, Smederevska Palanka, Kragujevac, Kikinda, Zrenjanin i Novi Sad.

Očekuje se da će predlog izmena Zakona o PDV-u biti uskoro upućen Narodnoj skupštini na usvajanje.