Vesti

Metodologija za merenje indeksa odgovornosti, transparentnosti i proverljivosti

Četiri regionalne obuke na temu: "Utvrđivanje indeksa odgovornosti, transparentnosti i proverljivosti (OTP) na lokalnom nivou" održane su u Nišu, Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu tokom decembra 2011. godine, dok je u hotelu Kontinental, 27. decembra 2011, održan sastanak radi izrade finalne Metodologije za merenje indeksa OTP na lokalnom nivou u saradnji sa predstavnicima lokalnih samouprava. Obuke, kao i sastanak organizovani su od strane Stalne konferencije gradova i opština, kroz projekat "Podsticaj antikorupcijskim merama", koji se sprovodi uz finansijsku pomoć i saradnju Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Učesnicima su, na obukama, predstavljeni indikatori za merenje indeksa OTP u okviru javnih nabavki, finansijskog upravljanja i urbanizma. Ova metodologija i alat za njenu primenu - instrument za uspostavljanje indeksa odgovornosti, transparentnosti i proverljivosti sačinjeni su tako da budu jasni, jednostavni i praktični za upotrebu. Metodologija se može upotrebljavati kao mehanizam kojim će lokalne vlasti same vršiti procenu svog stanja, ili to u njihovo ime mogu činiti nezavisna tela.

Aktivnim učešćem u navedenim aktivnostima, doprinos na izradi Metodologije dali su predstavnici sledećih gradova i opština: Surdulica, Sokobanja, Aleksinac, Knjaževac, Merošina, Medveđa, Blace, Medijana, Bojnik, Veliko Gradište, Vračar, Zvezdara, Smederevo, Barajevo, Mali Zvornik, Požarevac, Šabac, Golubac, Grocka, Zemun, Žagubica, Čukarica, Velika Plana, Paraćin, Novi Pazar, Tutin, Brus, Jagodina, Ćuprija, Nova Varoš, Vrnjačka Banja, Kragujevac, Senta, Novi Bečej, Kovin, Kovačica, Žabalj, Bečej, Vrbas, Subotica, Ruma i Žitište.

Za više informacija možete kontaktirati Janu Jelić, menadžerku projekta elektronskim putem na jana.jelic@skgo.org .