Vesti

Exchange 3 - Otvaranje Centra za izdavanje građevinskih dozvola Grada Niša

Grad Niš je u septembru 2010. godine započeo sprovođenje projekta ''Unapređenje rada gradskih službi i upravljačkih kapaciteta u gradu Nišu'' čiji je cilj uspostavljanje Centra za izdavanje građevinskih dozvola Grada Niša. Projekat finansira Evropska unija kroz Exchange 3 program, vrednost projekta je 143 000 eura, od čega 122 000 eura predstavlja donaciju Evropske Unije, dok je iznos od 21 000 eura učešće Grada Niša. Projekat je trajao 17 meseci, a realizovan je u saradnji sa nevladinom organizacijom Balkanski Razvojni Tim iz Niša i grada Arhusa iz Kraljevine Danske, koji su tehnički pomogli sprovođenje projekta.

Zvanično otvaranje Centra za izdavanje građevinskih dozvola biće održano u utorak, 24. januara 2012. Godine, sa početkom u 13:30 časova, ul. Nikole Pašića 22.

Osnivanjem jedinstvenog Centra za izdavanje građevinskih dozvola (CID) grad Niš će unaprediti protok infomacija i ubrzaće proces izdavanja građevinskih dozvola. CID će biti mesto gde će sva fizička i pravna lica moći da dobiju sve neophodne informacije o mogućnostima i pravilima gradnje na teritoriji grada Niša, i istovremeno podnositi neophodne zahteve i dokumentaciju. CID će pružati bržu i efikasniju proceduru izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola investitorima, objedinjavajući rad i aktivnosti gradskih uprava (Uprava za planiranje i izgradnju i Uprava za građanska stanja i opšte poslove - pisarnica) i republičkih institucija (Republički geodetski zavod Služba za katastar nepokretnosti Niš). Fizičkim objedinjavanjem različitih službi i različitih nivoa nadležnosti CID će eliminisati nepotrebne i duplirane aktivnosti u proceduri izdavanja građevinskih dozvola.

Ceremoniji zvaničnog otvaranja prisustvovaće Miloš Simonović, gradonačelnik Niša, Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, kao i predstavnici gradskih i republičkih javno-komunalni preduzeća uključenih u budući rad Centra.