Vesti

Evropska nedelja lokalne demokratije 2011.

 Tema: Ljudska prava na lokalnom nivou 

Povodom Evropske nedelje lokalne demokratije (ENLD) 2011 na temu Ljudska prava na lokalnom nivou, Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope poslao je izveštaj o proteklim aktivnostima u državama članicama. Preko 300 lokalnih samouprava iz 26 država članica Saveta Evrope organizovalo je razne događaje, takmičenja i konferencije u okviru ENLD-a. Ove aktivnosti se sprovode u svrhu promocije rada lokalnih izabranih predstavnika i vlasti, s jedne strane i unapređenja znanja građana o ljudskim pravima, lokalnim vlastima i ohrabrivanja građanskog učešća na lokalnom nivou, sa druge strane. Neke opštine iz Finske, Švedske i Crne Gore su učestvovale po prvi put. Kongres je ukazao na veći broj učesnika lokalnih samouprava, u odnosu na 2010. godinu iz sledećih zemalja: Ruska Federacija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Holandija, Turska, Ukrajina, Velika Britanija.

U izveštaju je takođe istaknuta aktivna uloga nacionalnih asocijacija u pripremi izdanja ENLD 2011. Kongres se putem ovog izveštaja zahvalio na podršci nacionalnih asocijacija kada je reč o vidljivosti ENLD i podsticanju učešća lokalnih samouprava.

Ove godine 19 lokalnih samouprava odlučilo je da se registruje kao „Grad sa 12 zvezdica" među kojima je i Beograd, drugu godinu za redom. Status „Grada sa 12 zvezdica" obuhvatalo je ispunjavanje nekoliko uslova kao što je: dodeljivanje određenih sredstava za ENLD aktivnosti, zatim korišćenje vizuelnog identiteta obezbeđenog od strane Saveta Evrope za promociju ENLD, sprovođenje specifičnih aktivnosti vezanih za temu "Ljudska prava na lokalnom nivou" koje uključuje različite grupe građana, posebno mladih i na kraju organizacija događaja sa evropskom ili pan-evropskom dimenzijom radi ilustracije uloge lokalnih vlasti u izgradnji demokratskog društva.

Glavni cilj ENLD manifestacije se sastoji u poboljšanju građanskog učešća u lokalnom demokratskom životu. Sve lokalne samouprave koje su učestvovale u Evropskoj nedelji lokalne demokratije - a posebno gradovi sa „12 zvezdica" - promovisale su kulturu tolerancije i poštovanja, što neminovno dovodi do poboljšanja socijalne kohezije u njihovim zajednicama. Takođe su organizovali niz aktivnosti gde su bili uključeni mladi, škole, lokalne uprave, udruženja civilnog društva, organizacije za ljudska prava i ombudsman.

Učesnici ENLD 2011 u Srbiji bili su sledeći gradovi: Beograd, Niš, Kruševac, Kraljevo i opština Kikinda.

Prethodne vesti na ovu temu: http://www.skgo.org/reports/1027

Više informacija o Evropskoj nedelji lokalne demokratije možete pronaći putem e-maila: jana.jelic@skgo.org