Vesti

Exchange 3 - Lakše i brže do građevinske dozvole u Nišu

Centar za izdavanje građevinskih dozvola Grada Niša svečano je otvoren 24. januara 2012. godine. Otvaranje ovog Centra je finansijski pomogla Evropska unija kroz projekat ''Unapređenje rada gradskih službi i upravljačkih kapaciteta u gradu Nišu'', u okviru Exchange 3 programa koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština. Ukupna vrednost projekta je 143 000 evra, od čega 122 000 evra predstavlja donaciju Evropske unije, dok iznos od 21 000 evra predstavlja učešće grada Niša. Grad Niš je projekat sproveo u saradnji i uz podršku Grada Arhusa iz Kraljevine Danske i nevladine organizacije Balkanski Razvojni Tim iz Niša.

Ceremoniji zvaničnog otvaranja prisustvovali su Miloš Simonović, gradonačelnik Niša, Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, koji su se složili da je otvaranje ovakvog centra značajan korak u modernizaciji gradske administracije i pružanju bolje i efikasnije usluge kako građanima Niša tako i potencijalnim stranim investitorima, što će Grad Niš učiniti još atraktivnijim mestom za poslovanje i ulaganje.

Osnivanjem jedinstvenog Centra za izdavanje građevinskih dozvola (CID) Grad Niš će unaprediti protok informacija i ubrzaće proces izdavanja građevinskih dozvola. CID će biti mesto gde će sva fizička i pravna lica moći da dobiju sve neophodne informacije o mogućnostima i pravilima gradnje na teritoriji grada Niša, i istovremeno podnositi neophodne zahteve i dokumentaciju. CID će pružati bržu i efikasniju proceduru izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola investitorima, objedinjavajući rad i aktivnosti gradskih uprava (Uprava za planiranje i izgradnju i Uprava za građanska stanja i opšte poslove - pisarnica) i republičkih institucija (Republički geodetski zavod - Služba za katastar nepokretnosti Niš). Fizičkim objedinjavanjem različitih službi i različitih nivoa nadležnosti CID će eliminisati nepotrebne i duplirane aktivnosti u proceduri izdavanja građevinskih dozvola. CID je smešten u ulici Nikole Pašića 22, u blizini gradskog uslužnog centra.