Vesti

Šesti svetski forum o vodama i Treća međunarodna konferencija lokalnih i regionalnih vlasti, Marsej, Francuska, 12.-17. mart 2012.

Šesti svetski forum o vodama  biće održan od 12. do 17. marta 2012. godine u Marseju  (Francuska), a u okviru ovog foruma, 14. i 15. marta, biće organizovana Treća međunarodna konferencija lokalnih i regionalnih vlasti. Ovaj skup zajednički organizuju Vlada Republike Francuske, grad Marsej i Svetski savet za vode.

Na Petom forumu o vodama, koji je održan u Istanbulu 2009. godine, UCLG, ICLEI i Svetski savet za vode zajedno su radili na mobilizaciji više od 250 predstavnika iz celog sveta radu usvajanja Istanbulskog konsenzusa o vodama koji je potpisao velik broj lokalnih vlasti u svetu, a neke ga već i sprovode. Do ovog trenutka Istanbulski konsenzus o vodama potpisalo je više od 800 gradova i regiona, a očekuje se da će do održavanja Šestog svetskog foruma o vodama ovaj dokument potpisati 1000 potpisnika.

Svesni budućeg potencijala Istanbulskog konsenzusa o vodama, a u cilju povećanja njegovog političkog značaja, UCLG i Svetski savet za vode žele da predlože političku preambulu Konsenzusa tokom najavljenog foruma.

U tom cilju, organizatori pozivaju zainteresovane da pošalju svoje predloge za amandmane na Konsenzus i zajednički pošalju snažnu poruku lokalnim i regionalnim vlastima na 6. svetskom forumu o vodama.

Sve predloge za amandmane i političke poruke treba poslati gospođici Celine  Dubreuil  (c.dubreuil@worldwatercouncil.org)  i gospodinu Mohamed Boussraoui (m.boussraoui@uclg.org) najkasnije do 6. februara 2012. godine.

Šira informacija i dokumenti koji se tiču Foruma, uključujući i Istanbulski konsenzus o vodama, mogu se naći na internet stranici

http://www.worldwaterforum6.org/en/commissions/political/local-and-regional-authorities-political-process/?id=220.