Vesti

Potpisan Sporazum o saradnji SKGO i Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština - Saveza gradova i opština Srbije (SKGO) Saša Paunović i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu mr sci. dr Tomislav Stantić  potpisali su Sporazum o saradnji 27. januara 2012. godine.

Sporazum je potpisan sa namerom zajedničkog doprinosa razvoju lokalnih zajednica, unapređenju kvaliteta života građana i potpunijem ostvarivanju prava građana na lokalnu samoupravu, a naročito u procesima dalje decentralizacije vlasti i jačanja samostalnosti jedinica lokalne samouprave, radi punog razvoja lokalne demokratije na osnovama principa Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i bržeg ispunjavanja svih uslova za uključivanje u procese evropskih integracija.

Sporazum definiše pravni osnov za kontinuiranu saradnju SKGO i Pokrajinskog sekretarijata u oblastima za koje zajednički utvrde da su od opšteg interesa za unapređenje sistema lokalne samouprave u AP Vojvodini u oblasti daljeg unapređenja sistema lokalne samouprave, stvaranju uslova za efikasno i kvalitetno planiranje i sprovođenje mera dalje reforme položaja lokalne samouprave u procesu decentralizacije, jačanju administrativnih kapaciteta za sprovođenje propisa iz nadležnosti lokalne samouprave i uspešnog korišćenja fondova EU.

Sporazum definiše obavezu zajedničkog rada na podsticanju i usklađivanju saradnje AP Vojvodine i jedinica lokalne samouprave na njenoj teritoriji, podsticanja i unapređenja regionalne, međuregionalne, međuopštinske i prekogranične saradnje, praćenju i analiziranju stanja u oblasti lokalne samouprave, pružanje stručne pomoći jedinicama lokalne samouprave kao i pružanja podrške postizanju efikasne, održive i demokratske lokalne samouprave, u skladu sa evropskim standardima.