Vesti

Predstavljeni nacrti studija izvodljivosti za industrijske zone u Nišu i Kraljevu

U okviru GIZ projekta „Unapređenje upravljanja zemljištem na lokalnom nivou u Srbiji" u prostorijama SKGO u Beogradu je u petak, 27. januara 2012. godine održana prezentacija Nacrta Studija izvodljivosti za razvoj industrijskih zona u Nišu (Niš istok - Tehnis) i Kraljevu (Sportski aerodrom). Studije izvodljivosti za ova dva projekta izradjuje nemačka konsultantska firma PHF iz Berlina, a po nalogu konzorcijuma Ambero/Icon, koji sprovode navedeni projekat.

Cilj radionice je bio da se svi stejkholderi upoznaju sa tekućim aktivnostima vezanim za uspostavljanje industrijskih zona, kao i da se medjusobno informišu o postojećim potencijalima i ograničenjima na ove dve lokacije. S obzirom da se radi o braunfild zonama, opterećenim sa složenim vlasničkim strukturama, imovinskim odnosima i istorijskim zagađenjima, ocenjeno je da je neophodno da se sve zainteresovane strane medjusobno informišu o planiranim aktivnostima.

Na prezentaciju nacrta Studija izvodljivosti pozvani su predstavnici relevantnih institucija sa republičkog nivoa i to: Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Agencije za promociju izvoza i strana ulaganja (SIEPA), Agencije za privatizaciju, kao i predstavnici gradskih uprava Kraljeva i Niša, EI holdinga i Poslovnog udruženja Medianum iz Niša.

Izrada Studije izvodljivosti je od izuzetne koristi pre početka izrade plana za industrijsku zonu, jer pomaže pri dimenzionisanju i određivanju budućih namena, posebno za braunfild komplekse.

Preliminarni nalazi studija izvodljivosti pokazali su da su nerešeni imovinski odnosi i dalje najveći problem za potencijalne investitore, ali i da problem predstavljaju nedovoljno kompletne evidencije i statistički podaci koji se vode u raznim institucijama. Gradovima Nišu i Kraljevu je predloženo da odrede prioritete za investiranje u okviru gradskih uprava, kao i da koncepte urbanističkih planova za industrijske zone izlože na javnu diskusiju. Za svaku industrijsku zonu potrebno je napraviti imidž lokacije. Za industrijsku zonu Niš Istok je preporučeno da svi pravni subjekti prisutni u okviru zone zajednički nastupaju u marketingu lokacije.

Predstavnice Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja najavile su početak izrade Katastra poslovne infrastrukture u Srbiji, koji bi, između ostalog, trebalo da obuhvati i podatke o industrijskim zonama i braunfild lokacijama. Predloženo je da se ova inicijativa poveže sa GIZ projektom „Unapređenje upravljanja zemljištem" kako bi se iskoristili postojeći podaci iz „atlasa lokacija" Niša i Kraljeva .

Pri kraju sastanka predloženo je da se braunfild lokacijama posveti pažnja i u budućem periodu, kroz tematske radionice koje će GIZ projekat organizovati u saradnji sa SKGO.