Vesti

SKGO i Švedska asocijacija lokalnih vlasti i regiona potpisali ugovor o saradnji

U okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija", Stalna konferencija gradova i opština - Savez gradova i opština Srbije i Švedska asocijacija lokalnih vlasti i regiona (SALAR) potpisali su 24. februara u Stokholmu sporazum o saradnji kojim su se obavezali na zajedničko sprovođenje pomenutog programa.

Program „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija" finansira Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (Sida) i njegova realizacija počela je sredinom decembra prošle godine. Reč je o trogodišnjem programu čiji je opšti cilj da doprinese ojačanoj demokratiji, ravnomernom i održivom razvoju lokalne  samouprave i bližim vezama između Srbije i EU. Očekuje se da na kraju sprovođenja ovaj program doprinese osnaženim kapacitetima lokalnih vlasti u Srbiji da odgovore na zahteve koje pred njih postavlja pristupanje Evropskoj uniji.

Program je podeljen u četiri tematske oblasti/komponente i deo koji se odnosi na unapređenje kapaciteta SKGO. Komponente programa, od kojih svaka identifikuje probleme u određenim oblastima i nudi rešenja problema kroz različite vidove intervencija, jesu:

  • pristupanje Srbije EU i implikacije na lokalni nivo vlasti
  • zaštita životne sredine
  • rodna ravnopravnost na lokalnom nivou
  • unapređenje regulatornog okvira za povoljnije poslovno okruženje i
  • izgradnja kapaciteta SKGO.