Vesti

Interkontinentalna saradnja lokalnih vlasti iz Valjeva i Rokdejla

Uspostavljanje saradnje na lokalnom nivou u najvećem broju slučajeva odvija se između susednih država, ili, bar, država sa istog kontinenta. Ipak, neretko se događa da, usled mnogobrojnih sličnosti koje između njih postoje ili zajedničkih interesa, spremnost da sarađuju izraze i gradovi geografski značajno udaljeni jedan od drugog.

Takav je slučaj sa nedavno pokrenutom saradnjom između sidnejske opštine Rokdejl (Australija) i grada Valjeva. Naime, potomci iseljenika sa prostora Balkana koji žive u autralijskoj opštini izuzetno su aktivni kada je reč o održavanju veza sa državom iz koje potiču i trude se da ove veze i formalizuju. Na inicijativu gradonačelnika Rokdejla, SKGO je kontaktirao grad Valjevo koji je od strane australijskog grada naveden kao željeni partner. S obzrom na to da je naš grad u prethodnom periodu realizovao nekoliko kulturnih projekata sa našom zajednicom u Australiji i uspešno održava kontakt sa Ambasadom Australije u Srbiji, Valjevo je prihvatilo predlog Rokdejla za saradnju.

Uprava opštine Rokdejl je 15. februara na Dan državnosti Republike Srbije, organizovala tradicionalno podizanje zastave Republike Srbije ispred zgrade opštine. Ovoj svečanosti prisustvovala je delegacija grada Valjeva. Tom prilikom gradonačelniku Rokdejla uručeno je zvanično pismo gradonačelnika Valjeva o spremnosti za uspostavljanje saradnje, dogovoreno je predstavljanje turističkih potencijala Valjeva u Rokdejlu i uzvratna poseta australijskog grada.