Vesti

Sastanak Komiteta za tekuće poslove Kongresa

Redovan sastanak Komiteta za tekuće poslove Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope održan je 8. februara 2012. godine, u Strazburu. Sastanak je za temu imao pregled i pripremu dokumenata za 22. Plenarno zasedanje Kongresa, zatim razmatranje prioriteta i planiranih aktivnosti Komiteta, napretka u osnivanju Evropske alijanse gradova i regiona za inkluziju Roma, kao i druge aktivnosti Kongresa, Saveta Evrope i eksternih partnera.

Članica delegacije Republike Srbije u Komitetu i član gradskog veća grada Niša Dušica Davidović je u svojstvu izvestioca Kogresa za implementaciju Konvencije Saveta Evrope za zaštitu dece od seksualnog nasilja i zloupotrebe (Lanzarot konvencija) na sastanku predstavila siže Nacrta izveštaja o implementaciji ove Konvencije na regionalnom nivou. Lanzarot konvenciju i prateće dokumente možete pronaći na sledećem linku

http://conventions.coe.int/Treaty/Commun/QueVoulezVous.asp?NT=201&CM=8&DF=&CL=ENG

Seminar na temu sprečavanja seksualne eksploatacije dece na lokalnom i regionalnom nivou

Kao doprinos kampanji ONE in FIVE (kampanja Saveta Evrope za zaustavljanje seksualnog nasilja nad decom), Kongres je organizovao seminar u Strazburu 9. februara 2012. godine, koji je okupio eksperte, aktere na lokalnom nivou i lokalne i regionalne izabrane predstavnike. Cilj je bio da se predloži, na bazi prezentovanih iskustava, model tela na lokalnom i regionalnom nivou za sprečavanje seksualne eksploatacije dece i zaštite i podrže žrtve i njihove porodice. Na seminaru su govorili Maud de Boer Buquicchio, zamenik generalnog sekretara Saveta Evrope, Keith Whitmore, predsednik Kongresa i Emin Yeritsyan, predsednik Komiteta za tekuće poslove.

Izvestilac Kongresa za prava dece Dušica Davidović je na seminaru prezentovala rad na temu "Kako se možemo boriti protiv seksualnog nasilja nad decom na lokalnom nivou?".

Prezentaciju i govor gospođe Davidović možete pronaći putem linka

http://www.coe.int/t/congress/NewsSearch/default_en.asp?p=nwz&id=6917&lmLangue=1

Više o kampanji ONE in FIVE možete pronaći putem linka

http://www.coe.int/t/dg3/children/1in5/default_en.asp

Za dodatne informacije možete kontaktirati sekretarku Delegacije Republike Srbije u Kongresu Aleksandru Milić elektronskim putem na aleksandra.milic@skgo.org.