Vesti

Prva radionica u okviru „Urbane laboratorije“ na temu urbanog dizajna

GIZ projekat „Unapređenje upravljanja zemljištem u Srbiji" bavi se testiranjem instrumenata urbanističkog planiranja u gradovima i opštinama sa ciljem jačanja kapaciteta na lokalnom nivou za ekološki održivo, efikasno i socijalno odgovorno urbanističko planiranje.

Tokom 2012. godine, ovaj projekat organizovaće ciklus radionica pod nazivom „Urbana laboratorija". Cilj ovih radionica je razmena iskustava i diskusija o instrumentima testiranim u pilot gradovima u okviru projekta, sagledavanje primene ovih instrumenata u inostranoj praksi, diskusija o mogućnostima šire primene ovih instrumenata u praksi u Srbiji, prikupljanje ideja za nastavak rada na Projektu.

Prva u nizu radionica održana je u četvrtak, 23. februara 2012. godine, u prostorijama SKGO u Beogradu. Tema ove radionice bila je primena urbanog dizajna u urbanističkom planiranju. Predstavljeni su rezultati primene ove metode u pilot projektima u Despotovcu i Kladovu.

Radionici su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava koji učestvuju u projektu GIZ, predstavnici Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Arhitektonskog fakulteta Beogradskog univerziteta, predstavnici pojedinih javnih i privatnih urbanističkih preduzeća.

Projekat novog stambenog naselja u Despotovcu izradjen je uz primenu urbanog dizajna i komparativno ekološko vrednovanje lokacija, a za izradu projekta angažovano je preduzeće Astoc iz Kelna (Nemačka). Astoc je preduzeće koje ima bogato iskustvo u urbanističkom planiranju i projektovanju u Nemačkim gradovima, pa je bilo interesantno videti kako su ta iskustva pretočena u projekat manjih razmera u Despotovcu. Despotovac je mali urbani centar u Srbiji, u kome nije bilo organizovane stambene izgradnje još od osamdesetih godina prošlog veka. Po rečima Darka Petrovića, direktora Direkcije za izgradnju, cilj ovog projekta je da se stvore planski uslovi za izgradnju novog stambenog naselja uz primenu svih savremenih standarda u planiranju i izgradnji. Primena urbanog dizajna u ovom slučaju podrazumeva konsultacije sa većim brojem aktera pre same izrade plana, a posebno sa potencijalnim budućim korisniima lokacije.

Izrada urbanističkog rešenja stambeno poslovne zone „Jugovo" u Kladovu poverena je preduzeću Arhiplan iz Arandjelovca. Lokacija „Jugovo" predstavlja planerski izazov za Kladovo jer je potrebno uklopiti niz zahteva postavljenih od strane javnih preduzeća, opštinskog rukovodstva, uz zadržavanje visokih urbanističkih standarda planiranja i projektovanja. Rukovodilac izrade projekta, Dragana Biga, govorila je o prednostima ovakvog načina rada u odnosu na formalnu plansku proceduru, koja će, s druge strane, biti olakšana u kasnijoj fazi.

U drugom delu radionice, u diskusiji u grupama, prisutni su razmenili mišljenja o sledećim pitanjima: koji je cilj urbanog dizajna, šta sve može biti njegov sadržaj, kako se može inkorporirati u praksu i ima li prepreka za njegovu primenu. U dsikusiji je zaključeno da ovaj metod nije nepoznat domaćoj stručnoj javnosti, iako postoje terminološke razlike. Provera urbanističkih rešenja pre početka formalnog planiranja može doneti samo pozitivne rezultate, a prepreke za primenu u praksi leže u nedostatku finansijskih sredstava i vremenskim ograničenjima. Zaključeno je da je radionica na ovu temu podsticaj jačanju značaja urbanističke struke, a posebno zbog sučeljavanja mišljenja više različitih sektora (lokalne administracije, privatna i javna urbanistička preduzeća, akademski sektor).

Sledeća „urbana laboratorija" održaće se u aprilu, a tema će biti razvoj brownfield lokacija.