Vesti

Održana radionica o proceni vrednosti zemljišta

Prva u nizu radionica posvećenih proceni vrednosti nepokretnosti održana je 1. marta u hotelu Zira, u Beogradu. Radionica je održana u okviru projekta "Unapređenje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava u Srbiji", koji po nalogu GIZ realizuju Konzorcijum Ambero Consulting i Icon Institute. Nemačko Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj preko organizacije GIZ pruža Republici Srbiji podršku u realizaciji projekata tehničke saradnje. Direktni partner projekta sa strane Republike Srbije je Ministarstvo zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Ciljevi projekta su testiranje i uvođenje novih instrumenata upravljanja zemljištem i procena vrednosti nekretnina.

Radionicu su otvorili Harald Miler, vođa projekta, i Nebojša Janjić, pomoćnik ministra zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Gospodin Janjić je u uvodnom izlaganju izneo punu podršku Ministarstva projektnim aktivnostima, posebno onim koja su vezana za zaokruživanje započetih reformi u cilju uspostavljanja novog svojinskog režima na zemljištu u Republici Srbiji.

Veći deo skupa bio je posvećen predstavljanju sistema procene vrednosti nekretnina u evropskim zemljama, sa posebnim akcentom na Nemačku. Nemački stručnjaci su detaljno izložili pravni okvir za procenu vrednosti, institucionalni okvir, kao i način obuke, sertifikovanja i udruživanja procenitelja u zemljama Evrope.

Stojanka Branković, pomoćnica direktora Republičkog geodetskog zavoda, iznela je dosadašnje aktivnosti na planu uvođenja masovne procene vrednosti nekretnina u Srbiji. Objasnila je koja ovlašćenja u proceni vrednosti zakon daje ovoj organizaciji, a u kom delu postoji prostor za angažovanje drugiih sistema procene. Predsednica Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije Danijela Ilić, govorila je o počecima uspostavljanja prakse privatnih procenitelja kod nas.

Na skupu su bili prisutni predstavnici lokalnih samuprava, Poreske uprave, Republičkog geodetskog zavoda, Ministarstva odbrane, predstavnici banaka, osiguravajućih društava, akademske i stručne javnosti. Predavanja su bila izuzetno korisna za učesnike jer se radi o relativno novoj oblasti kod nas u kojoj se prepliću nadležnosti više institucija. Prisutni su pozdravili najavu organizatora o organizaciji novih radionica na ovu temu, kao i očekivani krajnji rezultat u formi podzakonskog akta - Pravilnika o proceni vrednosti nekretnina koji će biti pripremljen do kraja ove godine.