Vesti

EVROPSKE OPŠTINE I REGIONI PREDUZIMAJU NOVI KORAK KA RAVNOPRAVNIJOJ EVROPI

Rodna ravnopravnost je prešla dug put kroz vekove, ali još uvek mnogo toga ostaje da bude urađeno. Citiramo grčkog filozofa Aristotela koji je rekao "ako su sloboda i jednaka prava najvažnije u demokratiji, one će biti na najbolji način ostvarene kada svi učestvuju u upravljanju u maksimalnoj meri".

Zaista, bez ravnopravnosti i pune participacije svih građana i građanki u lokalnom životu, naše opštine i regioni ne mogu da postignu najbolje rezultate. Mi, evropski lokalni i regionalni izabrani predstavnici, smo zbog toga počastvovani da najavimo stvaranje Opservatorije Saveta evropskih opština i regiona (CEMR) za ravnopravnost žena i muškaraca, povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena. Ova Opservatorija će imati za cilj da pomogne lokalnim i regionalnim upravama širom Evrope, da razviju i osiguraju rodnu ravnopravnost u životima svojih građana i u svim akcijama i inicijativama koje se sprovode na lokalnom nivou.

Opservatorija je kreirana kao podrška Evropskoj povelji o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, koju je CEMR objavio 2006. i za koju s ponosom objavljujemo da ju je potpisalo preko 1300 opština i regiona, uključujući i opštine u kojima smo mi lično izabrani za predstavnike. Potpisivanjem Povelje, lokalne i regionalne vlasti su se posvetile principu ravnopravnosti između muškaraca i žena i praktičnoj primeni Povelje na terenu.

Opservatorija Povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou će imati za cilj da pomogne u pisanju, implementaciji i monitoringu primene lokalnih akcionih planova. Ona će, takođe, obezbediti platformu za razmenu i saradnju između lokalnih regionalnih vlasti i njihovih nacionalnih asocijacija, kao i obuke koje će sprovoditi eksperti na polju rodne ravnopravnosti.

Duboko smo ubeđeni da će Opservatorija predstavljati kvalitetan napredak u borbi za rodnu ravnopravnost i važan korak na putu ka Evropi u kojoj su muškarci i žene tretirani ravnopravno.

Smatramo da je ovo najprikladnije rešenje kada imamo u vidu da su lokalne i regionalne uprave najbliži nivoi vlasti za preko 500 miliona muškaraca i žena u Evropi danas, i da su zbog toga najbolje pozicionirane da se bore protiv neravnopravnosti i promovišu istinski ravnopravno društvo. Zahvaljujemo se naporima koje predvodi Švedska asocijacija lokalnih i regionalnih vlasti (SALAR) i Švedska nacionalna vlada, koja je jedna od finansijera Opservatorije, ali koje su i same alocirale 25 miliona eura da bi podržale lokalne i regionalne akcije za rodnu ravnopravnost.

Dobar primer je i grad Malme, koji ima za cilj da integriše sva pitanja rodne ravnopravnosti u sve svoje aktivnosti, inicijative i usluge do 2013. godine. Stoga nastoji da osigura ravnopravnu distribuciju resursa, moći i uticaja među ljudima različitih polova i porekla, naročito u oblasti zapošljavanja i uslova rada.

Drugi primer je grad Pariz, koji takođe podržava Opservatoriju, i koji je potpisao Povelju u decembru 2007. Od onda je primenio značajan broj akcionih planova, uključujući i onaj koji osigurava rodnu ravnopravnost među zaposlenima u javnom sektoru. Akcioni plan koji je postgao veliki uspeh, uključuje mere da osigura ravnomernu zastupljenost među zaposlenima, da omogući ravnopravan razvoj karijere i obezbedi ravnomernu zastupljenost žena i muškaraca na rukovodećim mestima i mestima odlučivanja.

I na kraju, u teškim okolnostima izazvanim dugotrajnom krizom, sa zadovoljstvom konstatujemo da se 169 opština Grčke nedavno obavezalo na poštovanje principa ravnopravnosti između muškaraca i žena, kako je predviđeno Poveljom. Danas, kada slavimo postignuća žena u ekonomiji, politici i socijalnom životu, apelujemo na opštine i regione širom Evrope da se obavežu na primenu Povelje u cilju stvaranja Evrope koja je bolje mesto za sve građane, muškarce i žene.

Potpisnici/e sporazuma o stvaranje Opservatorije Saveta evropskih opština i regiona (CEMR) za ravnopravnost žena i muškaraca, povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena: Anders Knape, predsednik Švedske asocijacije lokalnih i regionalnih vlasti / Izvršni predsednik Saveta opština i regiona, Anne Hidalgo, prva zamenica gradonačelnika Pariza (Francuska)/ Predsednica Odbora za ravnopravnost Ujedinjenih gradova i lokallnih vlasti, Wolfgang Schuster, gradonačelnik Štutgarta (Nemačka) / Predsednik Saveta evropskih opština i regiona, Annemarie Jorritsma, gradonačelnica Almere (Holandija)/ Predsednica Asocijacije holandskih opština/ Kopredsednica Saveta evropskih opština i regiona, António Costa, gradonačelnik Lisabona (Portugal)/ Izvršni predsednik Saveta evropskih opština i regiona, Eleni Loucaides, odbornica u Skupštini Nikozije (Kipar), Giorgio Orsoni, gradonačelnik Venecije (Italija), Mariana Gaju, gradonačelnica Kumpana (Rumunija), Kostas Askounis, gradonačelnik Kalitee (Grčka)/ Predsednik Grčke asocijacije opština, Sir Albert Bore, odbornik u Birmingem-Lejdivudu (UK)/ Izvršni predsednik u Savetu evropskih opština i regiona, Jolanta Barska, gradonačelnica Nisa (Poljska), Marina Lovric-Merzel, Sisačko-moslavačka županica (Hrvatska).