Vesti

Nacionalna konferencija o predškolskom obrazovanju

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), u saradnji sa Asocijacijom lokalnih i regionalnih vlasti Norveške (KS) i Centrom za liberalno demokratske studije (CLDS), uz podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške, u okviru projekta „Podrška lokalnim samoupravama u decentralizaciji društvenih delatnosti" održala je Prvu nacionalnu koferenciju posvećenu unapređenju predškolskog obrazovanja. Konferencija je održana 1. marta 2012. godine, u staroj zgradi Narodne skupštine Republike Srbije, a bilo je prisutno preko 140 učesnika iz 54 lokalne samouprave.

Posle uvodnih obraćanja Đorđa Staničića, generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i opština, Rogera Jorgensena, prvog sekretara Ambasade Kraljevine Norveške i Elite Cakule, direktorke međunarodih projekata KS, usledilo je svečano potpisivanje memoranduma o saradnji sa opštinama i gradovima koji će učestvovati u radu druge (Kragujevac, Jagodina, Knić, Rača, Aranđelovac, Gornji Milanovac i Velika Plana) i treće (Vranje, Trgovište, Vladičin Han, Babušnica, Bela Palanka, Pirot i Dimitrovgrad) mreže.

Opštine i gradovi (Ada, Bačka Topola, Kanjiža, Sečanj, Sombor, Subotica, Temerin), koji su učestvovali u prvoj mreži, predstavili su planove unapređenja usluga u predškolskom obrazovanju. Odluke donete o unapređenju zasnovane su na dokazima izvedenim kroz rad u mreži.

U drugom delu konferencije predstavljeni su rezultati anketa zadovoljstva korisnika i zadovoljstva zaposlenih, indikatori socijalne zaštite dece i javnog zdravlja na lokalnom nivou. Pernile Neše, savetnica u KS, predstavila je koncept mreže iz norveške perspektive, Tomaš Potkanjski, predstavnik Poljske asocijacije gradova, govorio je o efektima rada mreže u Poljskoj. Skup je zaključen predstavljanjem jedinstvenog softverskog rešenja za predškolske ustanove.