Vesti

Srbija uskoro u programu “Evropa za građane i građanke“

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da je Republika Srbija u procesu potpisivanja Memoranduma o saradnji, koji će omogućiti ravnopravno učešće organizacija i institucija iz Srbije u programu Zajednice Evropske unije „Evropa za građane i građanke" („Europe for Citizens").

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije imaće ulogu nacionalnog kontakt tela za pružanje informacija i obuke potencijalnim korisnicima ovog programa.

Program „Evropa za građane i građanke" će omogućiti domaćim organizacijama civilnog društva, socijalnim partnerima, lokalnim samoupravama, građanima i građankama ravnopravno učešće sa ostalim EU partnerima u okviru ovog programa koji ima za cilj sprovođenje aktivnosti u različitim oblastima kao što su pitanje zapošljavanja, socijalne kohezije, promocije participacije i demokratije na nivou EU, održivi razvoj, jačanje evropskog identiteta građana/ki, saradnje i razumevanja i drugo. Pravo učešća u programu imaju organizacije civilnog društva, lokalni organi vlasti, obrazovne institucije, mreže volontera, sportske organizacije i ostale zainteresovane strane. Program podstiče povezivanje i saradnju građana/ki, organizacija civilnog društva i lokalnih zajednica iz zemalja članica programa.

Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština - Saveza gradova i opština Srbije je još 2008. godine usvojilo Odluku o pokretanju Inicijative za priključenje Republike Srbije ovom programu koja je dostavljena Vladi Republike Srbije na razmatranje. Takođe, Inicijativa je ponovo pokrenuta 2009. godine od strane Odbora SKGO za evropske integracije i međunarodnu saradnju i upućena tadašnjem ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milanu Markoviću i potpredsedniku Vlade RS za evropske integracije Božidaru Ðelicu. Tokom 2011.godine, SKGO je u više navrata imala kontakte sa Kabinetom potpredsednika Vlade RS za evropske integracije u vezi rešavanja ovog pitanja. Napori SKGO su urodili plodom i SKGO će ubuduce intenzivno sarađivati sa Kancelarijom za civilno društvo u pogledu podsticanja lokalne samouprave na učešce u ovom programu.

Više o programu „Evropa za građane i građanke" možete saznati na veb sajtu http://eacea.ec.europa.eu/citizenship/index_en.php.

U cilju boljeg upoznavanja budućih korisnika sa programom „Evropa za građane i građanke", Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije organizovaće tri informativna dana u Novom Sadu, Nišu i Beogradu. Informativni dani se organizuju u saradnji sa Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske, koji će višegodišnje iskustvo u korišćenju ovog programa predstaviti ovom prilikom.

Mesto i vreme održavanja informativnih dana:

  • 27. mart 2012 godine u Novom Sadu, sa početkom u 9.30 sati u Skupštini AP Vojvodine, Mihajla Pupina 16
  • 28. mart 2012 godine u Nišu, sa početkom u 10.00 sati u Regionalnim centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, Pariske komune bb
  • 29. mart 2012 godine u Beogradu, sa početkom u 9.30 u maloj sali Narodne skupštine Republike Srbije, Kralja Milana 14


Sa obzirom da je broj mesta ograničen, molimo vas da blagovremeno prijavite svoje učešće na sledeće adrese:


Niš: office@civilnodrustvo.gov.rs

Novi Sad: selena.tasic@civilnodrustvo.gov.rs 

Beograd: natalija.adzic@civilnodrustvo.gov.rs