Vesti

Održana prva sednica Odbora SKGO za zaštitu životne sredine

Prva, konstitutivna sednica Odbora SKGO za zaštitu životne sredine održana je 26. marta 2012. godine. Sednicom je predsedavao Radiša Milošević, predsednik opštine Batočina, a na skupu je prisustvovalo 20 predstavnika iz 19 gradova i opština Srbije.

Nakon konstituisanja, na osnovu Odluke Predsedništva SKGO od 29. februara 2012. godine, članovi Odbora su usvojili Poslovnik o radu, i zatim za zamenicu predsednika izabrali Rosu Stiković, članicu Odbora iz Beočina.

Nakon kratkog osvrta na rad Odbora u prethodnom sazivu, vođena je rasprava o planu radа Odbora za naredni period. Predloženi plan rada usaglašen je i dopunjen predlozima koji se odnose na konkretne aktivnosti u gradovima i opštinama, od međunarodnog zagađenja koje opštini Veliko Gradište dolazi iz Rumunije, preko plutajućeg otpada koje je neprekidno prisutno na reci Drini i takođe dolazi od prekograničnih zagađivača. Predloženo je da se u okviru aktivnosti koje se odnose na probleme pasa lutalica u JLS posebno obrati pažnja na usklađivanje i usaglašavanje propisa na lokalnom nivou.

Ponovo je istaknut značaj saradnje sa nevladinim sektorom, kako bi se lakše realizovali projekti kojima će se prošititi aktivnosti na zaštiti vodnih resursa od zagađenja i očuvanja biodiverziteta na vodnim staništima koja su trenutno ugrožena. Sve veći zahtevi za primenom usvojenih brojnih zakona iz oblasti zaštite životne sredine do izražaja dovode probleme sa nedostatkom adekvatnih kadrovskih kapaciteta na lokalnom nivou. Primer za to je primena najnovijeg Zakonа o hemikalijama, prema čijim odredbama je neophodno da jedinice lokalne samouprave imenuju lice za izdavanje dozvola na lokalnom nivou, što je ocenjeno kao veliki problem za većinu opština. Zato je neophodno nastaviti dosadašnju saradnju sa nadležnim Ministarstvom i agencijama u njegovom sastavu, kako bi se kroz dodatnu edukaciju ojačali kapaciteti na lokalnom nivou za primenu propisa.

U diskusiji je istaknuta još jedna bitna komponenta u radu Odbora, a to je razmena iskustava i primera dobre prakse. Milutin Cvejić, predstavnik opštine Koceljeva, podsetio je članove Odbora na sednicu koja je u oktobru prošle godine održana u ovoj opštini i na aktivnosti oko zamene kotlovskih postrojenja koja su koristila ugalj novim postrojenjima koja koriste otpad iz prerade drveta kao energent. Rezultati koji su postignuti u prvoj godini primene, i pored svih početnih nesnalaženja, su odlični i ukazuju na velike mogućnosti primene u svim opštinama na čijoj teritoriji postoje pogoni za preradu drveta.

Vladimir Jovanović, šef Službe za informisanje SKGO i menadžer programa ''Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija'', predstavio je aktivnosti programa koje su planirane za period do kraja 2014. godine, sa akcentom na aktivnosti planirane u okviru komponente koja se odnosi na zaštitu životne sredine.

Odbor je nakon upoznavanja podržao inicijativu za formiranje srpskog kluba Povelje gradonačelnika, kao i umrežavanje gradova i opština koje su potpisnice Povelje. Pored toga, Odbor je predložio da SKGO posluži kao platforma za organizovanje, rad i delovanje Kluba, jer se očekuje širenje ove inicijative u narednom periodu.