Vesti

Održano 22. Plenarno zasedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope održao je 22. plenarno zasedanje u periodu 20-22. marta 2012. godine u Strazburu, na kojem se okupilo više od 300 izabranih predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti iz 47 zemalja članica Saveta Evrope.

Glavna tema zasedanja bili su tekući izazovi za lokalnu demokratiju, naročito finansijska kriza i njen uticaj na lokalne i regionalne vlasti. Centralna debata o finansijskoj krizi i uticaju na lokalne i regionalne vlasti održana je 21. marta, i o njoj su govorili Volfgang Šuster, gradonačelnik Stutgarta, Alan Miel, predstavnik Velike Britanije iz Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, kao i potpredsednica Kongresa Svetlana Orlova, Ruska Federacija.

Specifične debate održane su na temu stanja srednjih nivoa vlasti i dobre uprave o kojoj su govorili predstavnici iz Italije, Rumunije i Belgije (20. marta), i o mehanizmima za evaluaciju efikasnosti i transparentnosti regionalnih vlasti (21. marta). Debate o najnovijim razvojnim trendovima regionalizacije u Evropi, prekogranične saradnje - prezentacija primera Evroregiona "Jaroslavna" i o inicijativi za kreiranje fleksibilnosti gradova zaokružile su program.

Okrugli sto na temu programa "Interkulturni gradovi" i načini unapređenja modela inkluzije lokalnih identiteta u Evropi, održan je 21. marta. Ovom prilikom gradonačelnici 6 evropskih gradova prezentovali su iskustva u razvoju lokalnih politika u ovoj oblasti i diskutovali o načinima za oblikovanje optimalnog modela. Predstavljen je napredak u izgradnji Evropske alijanse gradova i regiona za inkluziju Roma koja će biti pokrenuta u septembru 2012. godine.

Kao deo ključne aktivnosti Kongresa - procena stanja lokalne i regionalne demokratije u zemljama članicama Saveta Evrope, članovi Kongresa su 21. i 22. marta evaluirali nekoliko monitoring izveštaja: Litvanija, Češka Republika, Nemačka, Moldavija, Portugalija i Bosna i Hercegovina. Izveštaj o održanim lokalnim izborima u Bugarskoj, koje je Kongres posmatrao u oktobru 2011. predstavljen je 20. marta.

Na 22. plenarnom zasedanju učestvovala je delegacija Republike Srbije u sastavu: Dušica Davidović, član Gradskog veća Niša i zamenica člana u Veću regiona, Siniša Lazić, potpredsednik Skupštine APV i član u Veću regiona, Mihalj Njilaš, predsednik opštine Kanjiža i član u Veću lokalnih vlasti. Oni su takođe učestvovali na sastancima Komiteta za tekuće poslove, Komiteta za upravu i Komiteta za monitoring koji su održani 20. marta u okviru Plenarnog zasedanja.

Link ka vebsajtu zasedanja http://www.coe.int/t/congress/Sessions/22/default_en.asp

Za više informacija možete kontaktirati Sekretarijat delegacije Republike Srbije u Kongresu (Aleksandra Milić, sekretarka Delegacije aleksandra.milic@skgo.org i Jana Jelić, saradnica, jana.jelic@skgo.org )