Vesti

Održana prva sednica Odbora SKGO za komunalne delatnosti

Konstitutivna sednica Odbora SKGO za komunalne delatnosti održana je 27. marta 2012. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština a Odborom je predsedavao Stevan Đaković, predsednik opštine Trstenik.

Odbor za komunalne delatnosti je konstituisan na osnovu Odluke Predsedništva SKGO od 29. februara 2012. godine. Nakon konstituisanja usvojen je Poslovnik o radu Odbora za komunalne delatnosti, a za zamenika predsednika izabran je Milan Nastasić, predsednik Skupštine opštine Titel.

Po dnevnom redu je usledila diskusija i usvajanje Plana rad Odbora za komunalne delatnosti za 2012. godinu, nakon čega je Odbor, u skladu sa Poslovnikom i Planom rada formirao Radnu grupu za izradu metodologije utvrđivanja cena komunalnih usluga. Radna grupa je oformljena za potrebe podrške Odboru, konkretno za izradu predloga metodologije za utvrđivanje cena komunalnih usluga, kao i u svrhu praćenja i analiziranja stanja u domenu cena komunalnih usluga. U sastav Radne grupe iz redova članova Odbora ušli su: Miodrag Lazić, predsednik opštine Mali Zvornik i Mlađo Tomić, direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" iz Aleksinca.

Po dnevnom redu usledile su prezentacije programa ''Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija'', koji zajednički realizuje SKGO i Asocijacija lokalnih vlasti Švedske, a koji se jednom komponentom odnosi na zaštitu životne sredine i projekta "Prikupljanje i analiza indikatora performansi komunalnih preduzeća u Srbiji za period 2007-2011.", koji finansira Svetska banka, a realizuje Interinstitucionalna profesionalna mreža u oblasti voda.

U okviru poslednje tačke dnevnog reda, sekretar Odbora izvestio je članove o aktivnosti koju realizuje Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, a tiče se izrade dve uredbe koje proističu iz novog Zakona o komunalnim delatnostima i to: Uredba o merilima za obavljanje komunalnih delatnosti i o uslovima za obavljanje komunalne delatnosti na područjima koja su zakonom stavljena pod posebnu zaštitu, turističkom području i drugim područjima od posebnog značaja i Uredba o komunalnoj naknadi. SKGO je pozvana od strane Ministarstva da učestvuje u konsultacijama oko ova dva dokumenta.