Vesti

Na Samitu gradova i regija EU istaknuta ključna uloga gradova u tranziciji ka „zelenoj“ ekonomiji i premošćavanju jaza između EU i njenih građana

Tekst pripremio: prof. dr Dobrica Milovanović

Član Gradskog veća za međunarodnu saradnju grada Kragujevca


Član Gradskog veća za međunarodnu saradnju grada Kragujevca prof. dr Dobrica Milovanović imao je priliku da u svojstvu potpredsednika Asocijacije agencija lokalne demokratije (ALDA) bude jedan od retkih učesnika van zemalja Evropske unije na Samitu gradova i regiona EU održanom u Kopenhagenu 22. i 23. marta.

Samit gradova i regiona Evropske unije koji se inače održava svake druge godine, svrstan je među najvažnije događaje u Danskoj za vreme njenog predsedavanja. Samitu su prisustvovali svi najviši zvaničnici Evropske unije, u prvom redu predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i predsednica Komiteta evropskih regiona Mercedes Breso, kao i najviši zvaničnici Danske na čelu sa premijerkom Hele Torning Šmit koja ujedno predsedava i Savetom Evropske unije.

U Kopenhagenu okupilo se više od 300 gradonačelnika, predsednika evropskih regiona, urbanista, arhitekata i drugih eksperata iz oblasti urbanog razvoja, kako bi podelili svoja iskustva i razmišljanja u cilju iznalaženja takvog modela održivog urbanog razvoja koji će pomoći da Evropska unija postane lider u borbi protiv klimatskih promena i u korišćenju obnovljivih izvora energije. Polazeći od toga da se svakodnevni život ljudi ne odvija u nacionalnim institucijama već u gradovima i drugim naseljenim mestima, razgovaralo se o izazovima sa kojima se danas suočavaju građani, pogotovo o temama vezanim za ekonomski razvoj, zapošljavanje, socijalnu inkluziju, obrazovanje, obezbeđenje što boljeg javnog servisa i njegovu široku dostupnost. Pri tome je naglašena ključna uloga gradova i regiona u tranziciji ka „zelenoj" ekonomiji i premošćavanju jaza između Evropske unije i njenih građana.

Samit je propraćen izložbom koja je predstavila primere najbolje prakse u održivom razvoju u tridesetak evropskih gradova i regija. Istovremeno, ukazano je na neophodnost njihove intezivnije saradnje i razmene znanja i iskustava.

Zaključak Samita u vidu "Kopenhagenske deklaracije" je da se Evropa mora osloniti na svoje gradove kako bi povratila inicijativu u oblasti sveukupnog održivog razvoja, a pogotovo kako bi tranzicija ka „zelenoj" ekonomiji postala praktična realnost u našim svakodnevnim životima. U tom cilju gradovima je neophodna politička i finansijska autonomija.

Predsednik Evropske komisije Barozo je, govoreći o potrebi veće decentralizacije, naglasio da evropski gradovi imaju ključnu ulogu u realizaciji strategije Evropa 2020 i ustvrdio da će se kroz odgovarajuću zakonsku regulativu i budžet voditi računa o uravnoteženom razvoju svih regiona, kako u zemljama koje su članice EU, tako i u onima koje će u narednom periodu to postati. Naveo je i podatak da će Evropska komisija izdvojiti oko 400 miliona evra za inovativne razvojne projekte u gradovima. Osim toga, pripremljeni su i modeli ugovora o partnerstvu koji treba da osiguraju da svi nivoi vlasti budu adekvatno uključeni u dizajniranje i implementaciju operativnih programa.

Tokom boravka na Samitu imao sam privilegiju da kratko porazgovaram sa najvišim zvaničnicima, pre svega sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom i premijerkom Danske Hele Torning Šmit.

Predsedniku Barozu iskazao sam zadovoljstvo što je Srbija dobila podršku za članstvo u EU i pitao sam ga za njegov lični stav. On mi je odgovorio da je veliki prijatelj Srbije i da se zbog toga raduje i podržava njen brz napredak na putu ka članstvu.

U razgovoru sa premijerkom Danske preneo sam zahvalnost stanovnika Srbije što je do dobijanja statusa kandidata došlo veoma brzo nakon što je je Danska počela da predsedava Evropskom unijom. Ona je građanima Srbije uputila najbolje želje i izrazila nadu da će se ubuduće proces pridruživanja nesmetano odvijati.


SKGO zahvaljuje dr Milovanoviću na angažmanu
u pripremi ovog teksta, kao i na prosleđenim fotografijama