Vesti

Zakonski okvir za lokalnu samoupravu


Okrugli sto “Pregled primene zakonskog okvira relevantnog za lokalne samouprave u Srbiji”, održan je 29. maja 2009. godine u Beogradu. Sastanak je okupio predstavnike ministarstava, lokalnih vlasti, donatore i pravne eksperte, u cilju analize trenutnog pravnog okvira za lokalnu samoupravu i njegovog razvoja u budućnosti.


Diskusija je fokusirana na Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o finansiranju lokalne samouprave, kao i o Nacrtu zakona o regionalnom razvoju.Takođe su naglašeni i osnovni principi Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i ostali međunarodni standardi, značajni za srpske lokalne samouprave u predstojećem periodu pristupanja Evropskoj uniji.


Zaključci diskusije su grupisani na sledeći način:

  • Postoji potreba za dijalogom između svih relevantnih učesnika uz posredovanje SKGO, u vezi svih pitanja vezanih za zakonski okvir za lokalne samouprave i njegovu implementaciju.
  • Postojeći problemi su retko povezani sa nedostacima u zakonu, već češće sa njegovom implementacijom.
  • Lokalne samouprave očekuju od nadležnih ministarstava da zastupaju njihove interese. Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je pokazalo otvorenost ka informacijama iz lokalnih samouprava u vezi zakonskih nedostataka, njihovu implementaciju kao i moguća rešenja.
  • Postoji veliki potencijal za međuopštinsku saradnju kao rešenje za nedostatke u kapacitetima gradova i opština.
  • Vreme je da se zauzme celovit, strateški pristup pitanjima od značaja za razvoj lokalne samouprave.