Vesti

Održana prva sednica Odbora SKGO za energetsku efikasnost

Konstitutivna sednica Odbora SKGO za energetsku efikasnost održana je 28. marta 2012. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Odborom je predsedavala Mirjana Avakumović, predsednica opštine Arilje.

Odbor za energetsku efikasnost konstituisan je na osnovu Odluke Predsedništva SKGO od 29. februara 2012. godine. Nakon konstituisanja usvojen je Poslovnik o radu Odbora za energetsku efikasnost, a odmah zatim, u skladu sa Poslovnikom, za zamenika predsednice izabrana je Slađana Jevremović, pomoćnica predsednika opštine Varvarin.

Po dnevnom redu usledila je diskusija i usvajanje Plana rada Odbora za energetsku efikasnost za 2012. Godinu, nakon koje je na inicijativu predsednice Odbora u Plan rada unet i predlog da se izradi Model lokalne odluke o obnovljivim izvorima energije. Osim toga, Odbor će u toku ove godine razmotriti moćnosti u pogledu sistematskog uvođenja tema u vezi sa energetskom efikašnošću u nastavne planove osnovnoh i srednjih škola.

Na skupu je podržana inicijativa da se svim jedinicama lokalne samouprave uputi dopis kojim bi se promovisalo usvajanje odluka o unapređenju energetske efikasnosti na lokalnom nivou na osnovu modela koji je u prethodnom periodu izradio Odbor. Ova odluka je, zbog svog velikog potencijala za uštedu energije, kao mera, uneta u Nacionalni akcioni plan energetske efikasnosti za period 2010-2012. godine, koji je usvojila Vlada Republike Srbije. Nakon toga, članovima Odbora prezentovani su projekti koja realizuje Stalna konferencija gradova i opština i to: projekat "Podizanje svesti o energetskoj efikasnosti donosilaca odluka na lokalnom nivou", koji se sprovodi uz podršku UNDP i projekat "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija", koji se realizuje u saradnji sa Asocijacijom lokalnih vlasti Švedske.

Konačno, Odboru je preneta informacija o osnivanju srpskog kluba Povelje gradonačelnika, inicijative koju su pokrenuli gradovi koji su do sada pristupili ovoj panevropskoj inicijativi u oblasti energetske efikasnosti i zaštiti klime. Odbor je pozdravio ovu inicijativu i predložio da SKGO bude platforma za organizovanje, rad i delovanje jedinica lokalne samouprave potpisnica Povelje.