Vesti

Konstituisan Odbor SKGO za lokalni ekonomski razvoj

Prva sednica Odbora SKGO za lokalni ekonomski razvoj održana je 29. marta 2012. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Sednicom je predsedavao Zoran Seizović, predsednik opštine Vrnjačka Banja. Finansijsku podršku održavanju sednice odbora pružila je Konrad Adenauer Fondacija.

Odbor je na sednici usvojio Poslovnik o radu i Plan rada za 2012. godinu, a za zamenika predsednika izabran je Boban Stanković, pomoćnik gradonačelnika Vranja za lokalni ekonomski razvoj. Članovima
Odbora je vrlo detaljno predstavljen Plan rada sa svim aktivnostima koje će biti realizovane u narednom periodu. Predsednik Odbora je predložio da deo Plana rada bude i radionica Odbora na kojoj bi bili predočeni svi problemi sa kojima se susreću lokalne samouprave u sprovođenju lokalnog ekonomskog razvoja, kao i načini rešenja ovih problema.

U nastavku sednice prezentovana je i Analiza o ekonomskim kapacitetima lokalnih samouprava za privlačenje investicija koja na vrlo sistematičan način ukazuje na faktore koji su važni za investitore prilikom izbora lokacije za ulaganje i koje su manje više zajednički za većinu zemalja, sa posebnim osvrtom na stavove investitora koji već posluju u našim gradovima i opštinama. Predložena je i metodologija za određivanje kapaciteta lokalnih samouprava za privlačenje investicija, kao i novi pristup prilikom izračunavanja neto efekata subvencija za investicije.

Članovi Odbora zatim su upoznati sa aktivnostima projekata SECO i SIDA. Odbor za lokalni ekonomski razvoj usvojio je i Odluku o formiranju Radne grupe za unapređenje poslovnog okruženja čiji je osnovni cilj da na sistematičan način sagleda sve načine unapređenja rada lokalne samouprave u ovom segmentu, sa pravnog i ekonomskog stanovišta, i predloži rešenja koja mogu doprineti privrednom rastu i povećanju zaposlenosti. Uspostavljanjem ovog institucionalnog okvira želja je da se, pored lokalne samouprave, uključi i što veći broj zainteresovanih strana kako bi se obezbedio što širi mogući konsenzus u planiranju i sprovođenju aktivnosti i bolja koordinacija među svim relevantnim akterima. Radnu grupu, pored predstavnika lokalne samouprave, čine i predstavnici MDULS, MERR, PKS, Kancelarije za regulatornu reformu i analizu efekata propisa, NALED i srodni projekti.