Vesti

Konstituisan Odbor SKGO za sistem lokalne samouprave

Prva sednica Odbora SKGO za sistem lokalne samouprave održana je 30. marta 2012. godine. Sednicom je predsedavao Dragoslav Ćirković, predsednik opštine Medijana-Niš, a nakon usvajanja Poslovnika za zamenika predsednika Odbora jednoglasno je izabran Grad Užice (Petar Vujadinović, načelnik Gradske uprave za poslove organa grada i društvene delatnosti).

Gost na sednici bio je Saša Janković, zaštitnik građana Republike Srbije, koji je u obraćanju članovima Odbora istakao da je Pravo na dobru upravu sastavni deo pravnog sistema Evropske unije kao osnovno pravo njenih građana, ali koje u Republici Srbiji još nije priznato kao posebno pravo. Kao prvi korak u tom pravcu, uzimajući u obzir dobra iskustva drugih zemalja i Evropske unije, Kancelarija Zaštitnika građana pokrenula je kampanju za promovisanje principa dobre uprave koja je zasnovana na Predlogu kodeksa dobre uprave. Kodeks za neposredan uzor ima Evropski kodeks dobrog administrativnog ponašanja (The European Code of Good Administrative Behaviour) koji je na osnovu posebnog izveštaja Evropskog ombudsmana i na njegovu inicijativu, usvojio Evropski parlament 2001. godine.

Zaštitnik građana je u proteklom periodu preduzeo početne korake u promovisanju i jačanju zaštite prava građana na dobru upravu, prateći realnost koja ukazuje da se najveći deo pritužbi koje građani podnose Zaštitniku odnosi upravo na povrede načela „dobre uprave". Zaštitnik građana je istakao da je potrebno iskoristiti momentum, jer je paralelno sa pripremom kampanje za promociju principa dobre uprave Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu pokrenulo inicijativu za donošenje novog Zakona o radnim odnosima u jedinicama lokalne samouprave koji bi uskoro trebalo da bude usvojen, i koji jednim svojim delom utemeljuje principe dobre uprave na lokalnom nivou. Zaštitnik građana smatra da je potrebno promovisati principe dobre uprave među zaposlenima u državnoj upravi a potom usmeriti kampanju i na popularizaciju principa dobre uprave u široj javnosti. Nakon izlaganja Saše Jankovića, članovi Odbora su jednoglasno podržali kampanju za promociju principa dobre uprave i prihvatili Kodeks dobre uprave kao model koji bi mogao da se preporuči gradskim/opštinskim upravama za usvajanje.

U nastavku sednice prezentovana je Analiza stanja u pogledu bezbednosti i rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou koja je izrađena od strane Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, a u saradnji sa SKGO. Prvenstveni cilj Analize je bio da mapira trenutno stanje bezbednosti i rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, ukaže na ključne bezbednosne probleme i identifikuje lokalne aktere koji se bave unapređenjem rodne ravnopravnosti i bezbednosti.

Članovi Odbora su takođe upoznati sa aktivnostima novih projekata SKGO, SECO i SIDA, sa svim aktivnostima koje su realizovane u prethodnom periodu, a detaljno je obrazložen i usvojen Plan rada za 2012. godinu u okviru koga su formirane tri radne grupe i izabrani sledeći članovi:

  • Radna grupa za prenos nadležnosti u oblasti inspekcijskog nadzora: Opština Kikinda, Opština Bač, Opština Čoka i Opština Vladičin Han.
  • Međuodborska Radna grupa za rodnu ravnopravnost (sa Odborom SKGO za društvene delatnosti): Grad Sombor, Opština Stara Pazova i Opština Majdanpek.
  • Radna grupa za podršku implementaciji novih propisa u oblasti lokalnog sistema službenika: Grad Kraljevo, Grad Užice, Grad Sombor i Opština Boljevac.