Vesti

Predstavnici Nacionalnog veća švajcarskog federalnog parlamenta u SKGO

Delegacija Nacionalnog veća švajcarskog federalnog parlamenta boravi trenutno u zvaničnoj poseti Republici Srbiji. Švajcarska delegacija tokom boravka u našoj zemlji održala je sastanke sa Mirkom Cvetkovićem, predsednikom Vlade Republike Srbije, Slavicom Đukić Dejanović, predsednicom Narodne skupštine, Ivicom Dačićem, potpredsednikom Vlade, Goranom Bogdanovićem, ministrom za Kosovo i Metohiju, narodnim poslanicima - članovima Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine, predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova, kao i sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština na čelu sa Đorđem Staničićem, generalnim sekretarom SKGO.

Imajući u vidu da je SKGO jedan od najznačajnijih partnera Švajcarske organizacije za razvoj i saradnju (SDC) u Srbiji, predstavnici SKGO predstavili su organizaciju švajcarskim parlamentarcima, posebno aktivnosti u oblasti zastupanja, sa naglaskom na dosadašnju podršku koju je SDC pružao SKGO i posredno lokalnim vlastima u Srbiji. Gosti iz Švajcarske posebno su se interesovali za nadležnosti, način finansiranja gradova i opština, kao i za mere koje se odnose na stvaranje pozitivne poslovne klime.

Švajcarsku delegaciju činili su: Hansjorg Walter, predsednik Švajcarskog nacionalnog veća, Erwin H. Hofer, ambasador Švajcarske u Republici Srbiji, Maya Graf, prvi potpredsednik Nacionalnog veća, Caspar Baader, bivši predsednik Nacionalnog veća, Andy Tschumperlin, poslanik u Nacionalnom veću, Tiana Angelina Moser, poslanik, Viola Amherd, poslanik, Hansjorg Hassler, poslanik, Christoph Lanz, generalni sekretar Federalne skupštine Švajcarske, Suzanne Stritt Schwegler, šef protokola Federalne skupštine Švajcarske, kao i predstavnici ambasade Švajcarske u Beogradu: Žan Luk Oš, zamenik šefa misije, Beatris Mejer, direktor Švajcarske kancelarije kancelarije za saradnju u Srbiji i Samuel Mejer, počasni generalni konzul Švajcarske u Crnoj Gori.

Za delegaciju švajcarskog parlamenta organizovana je poseta Smederevu u sklopu koje su obišli i brodogradilište Vafali.