Vesti

Srpske opštine na Internetu

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Stalnoj konferenciji gradova i opština, predstavljeni su rezultati prve faze projekta izrade internet prezentacija opštinama koje nisu bile prisutne na internetu.

Druga faza projekta predviđa organizovanje intenzivnih i aktivnih obuka zaposlenih u opštinama, koji će od strane opštine biti zaduženi za održavanje i ažuriranje novih internet prezentacija.

„Postojeće stanje u opštinama je neophodno poboljšati kako bi se građanima i privredi olakšali svakodnevni postupci pred organima lokalne samouprave. Postavljanje građanina u prvi plan i funkcionisanje države kao servisa građana je moguće samo uz adekvatnu primenu modernih informacionih tehnologija. Uvođenje servisa smo realizovali kroz internet portale elektronske uprave, a deo kroz projekte nabavke potrebnih softverskih rešenja za konkretne opštine“, istakla je Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo.

Opštine kojima je izrađen sajt
u okviru projekta

Bajina Bašta - www.bajinabasta.rs
Ćićevac - www.cicevac.rs
Majdanpek - www.majdanpek.rs
Sečanj - www.secanj.rs
Tgovište - www.trgoviste.rs
Plandište - www.plandiste.rs
Priboj - www.priboj.rs
Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, naglasio je položaj Stalne konferencije gradova i opština kao nacionalne asocijacije lokalnih vlasti u Republici Srbiji i njenu obavezu da radi na poboljšanju položaja lokalnih samouprava. „Jedan od osnovnih preduslova za razvoj svakog grada i opštine je i dostupnost informacija, a u vremenu razvijenih informacionih tehnologija, prisustvo na internetu je jedan od prvih koraka na putu ka ekonomskom i društvenom razvitku“, rekao je Staničić.