Vesti

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope prati naše izbore

U sredu 18. aprila 2012. g. u prostorijama SKGO održani su sastanci sa misijom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope koja ce posmatrati predstojeće izbore na lokalnom i pokrajinskom nivou u Srbiji. 

Posmatranje izbora je regularna aktivnost Kongresa koja se sprovodi  slanjem posmatračke misije (10 do 15 članova). Pre izbora se u zemlju šalje predizborna delegacija (2  do 5 članova), koja održava sastanke radi procene stanja izborne demokratije uz učešće vladinih institucija, lokalno i regionalno izabranih predstavnika, predstavnika državne uprave (izborna komisija), političkih partija, medija, diplomatskih krugova i civilnog društva. Predizborna delegacija može dati detaljnu procenu politike situacije u zemlji.

Predizborna delegacija Kongresa u sastavu: Nigel Memagen (VB/ILDG) sef delegacije/izvestilac, Gaye Doganoglu (Turska, EPP/CD) izvestilac, Vaino Hallikmagi (Estonia) Komitet regiona EU, Renate Zikmund, šefica Odeljenja za komunikaciju i posmatranje izbora, Jane Dutton-Early asistentkinja Posmatračke monitoring misije za Srbiju, sastala se sa predstavnicima SKGO: Đorđe Staničić, generalni sekretar, Aleksandra Milic, sef Službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju i sekretar delegacije Srbije u Kongresu i Milena Vojinović, saradnica za bratimljenje. Teme sastanka su se odnosile na predizborno stanje, izborni sistem na lokalnom nivou, finansijsku krizu i posledice za lokalnu samoupravu.

Istog dana, predizborna delegacija održala je sastanak sa Delegacijom Republike Srbije u Kongresu u sastavu: Zeljko Ozegovic, član veća Beograda i predsedavajući delegacije, Mihalj Njilaš, predsednik opstine Kanjiza, Radiša Dragojević, predsednik opstine Petrovac na Mlavi, Nenad Stevanović, predsednik opstine Osecina i Siniša Lazić, potpredsednik Skupštine AP Vojvodine. Na sastanku se razgovaralo o prednostima i slabostima izbornog sistema na lokalnom i regionalnom nivou, stepenu zrelosti glasačkog tela u Srbiji, transparentnosti izborne kampanje. Ocenjeno je da je izborna kampanja transparentna, da svi imaju iste mogućnosti i da su medijski podjednako zastupljeni, kao i o važnosti postojanja regulatornih tela koja kontrolišu kampanju i pooštravanja finansijske kontrole političkih partija.

Za više informacija možete kontaktirati Sekretarijat delegacije RS u Kongresu : Aleksandra Milic, aleksandra.milic@skgo.org