Vesti

Delegacija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope posmatra lokalne izbore u Srbiji

Delegacija Kongresa od 13 članova iz različitih zemalja i političkih partija (uz 2 predstavnika Komiteta regiona Evrope) predvođena Najdželom Mermagenom (Velika Britanija) u sklopu misije posmatranja lokalnih izbora u Srbiji, susrela se 3. i 4. maja sa predstavnicima Republičke izborne komisije, grada Beograda, Stalne konferencije gradova i opština, medija, civilnog društva i međunarodnih organizacija (OSCE/ODIHR). Sastanci su bili usmereni na pripremu i informisanje delegacije Kongresa uoči održavanja opštih izbora u Srbiji 6. maja 2012. godine.

Sastanak Delegacije Kongresa sa članovima gradskog veća Beograda na čelu sa Željkom Ožegovićem, šefom Delegacije Srbije u Kongresu i predstavnicima SKGO, održan je 4. maja u zgradi Starog dvora. Istog dana održan je sastanak i sa kandidatima političkih partija za lokalne izbore u Beogradu u hotelu Hajat. Članovi Delegacije Kongresa su tokom sastanaka informisani o prednostima i nedostacima održavanja opštih izbora, toku predizborne kampanje u Beogradu, transparentnosti, novinama u odnosu na prošlu kampanju, procedurama glasanja, medijske zastupljenosti stranaka, zastupljenosti manjinskih i ugroženih grupa (mladi, žene, lica sa posebnim potrebama) na izbornim listama i stavovima građana izraženim tokom predizborne kampanje.

U sklopu misije, članovi Delegacije biće raspoređeni u nekoliko gradova i opština u Srbiji i to u: Nišu, Preševu, Vranju, Novom Pazaru, Novom Sadu, Subotici, Kanjiži, Pančevu, Smederevu i Beogradu. Tokom boravka u navedenim lokalnim samoupravama, članovi posmatračke misije će 5. maja održati sastanke sa gradonačelnicima, članovima gradskih veća i kandidatima političkih partija za lokalne izbore u tim gradovima i opštinama, dok će 6. maja posmatrati lokalne izbore.

Preliminarni zaključci o lokalnim izborima u Srbiji biće prezentovani na konferenciji za štampu 7. maja 2012. godine, u Medija centru u Beogradu.

Za više informacija možete kontaktirati sekretarku Delegacije Republike Srbije u Kongresu Aleksandru Milić (aleksandra.milic@skgo.org ).