Vesti

Dan Evrope u Srbiji

Dan Evrope koji se obelezava 9. maja svake godine, pored himne, zajedničke valute i zastave, predstavlja jedan od simbola Evropske unije. Tog dana 1950. godine, francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman objavio je svoju deklaraciju kojom je pozvao Francusku, Nemačku i druge evropske zemlje da ujedine svoju proizvodnju uglja i čelika, osnovnih sirovina za proizvodnju oružja i time postave osnov za stvaranje evropske federacije kao zajednice dojučerašnjih neprijatelja koja će upravljati ovom proizvodnjom. To je bio prvi korak na putu kreiranja današnje Evropske unije i uspostavljanja trajnijeg mira. Godinu dana kasnije, 1951. godine potpisan je Pariski ugovor kojim je osnovana Evropska zajednica za ugalj i čelik koji je potpisalo 6 zemalja začetnika evropske ideje: Belgija, SR Nemačka, Francuska, Italija, Luksemburg i Holandija. S obzirom na to da je objavljivanjem Šumanove deklaracije započeo nov politički i ekonomski period na tlu Evrope, evropski lideri su na Milanskom samitu 1985. godine odlučili da se 9. maj slavi kao Dan Evrope.

Kasnije se evropska zajednica širila i potpisivanjem Ugovora u Mastrihtu 1992. godine kada je formirana Evropska unija. Danas Evropska unija ima 27 članica. Svaka zemlja koja želi da uđe u EU mora ispuniti političke i ekonomske kriterijume, a pre svega osnovne vrednosti mira i solidarnosti. Integracija Evrope je proces koji traje i politika proširenja obuhvatila je i zemlje Zapadnog Balkana.

Povodom Dana Evrope u Briselu je poručeno da je budućnost Evrope u njenom proširenju, te su zemlje u procesu evrointegracije pozvane da zajedno sa članicama Evropske unije rade na oblikovanju njene budućnosti. Sve institucije Evropske unije otvorene su danas za posetioce.
U mnogim gradovima EU održavaju se različite manifestacije povodom Dana Evrope, a evropski komesari posetiće različite gradove i učestvovati u proslavama.

Srbija je u martu postala kandidat za članstvo i očekuje je određivanje datuma pregovora za članstvo, uz ispunjavanja uslova kao što su unapređenje odnosa sa Prištinom i nastavak reformi. Srbija obeležava Dan Evrope od 8. do 20. maja organizacijom više od 25 kulturnih i sportskih događaja u 5 gradova - Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Loznici i Novom Sadu.

Listu događaja možete naći na sajtu EU info centra: http://www.euinfo.rs/ .