Vesti

Popust na legalizaciju do 2015.

Popust na legalizaciju bespravno izgrađenih objekata važiće do 30. juna 2015. godine. Prvo je planirano da rok koji ističe krajem juna ove godine, bude produžen za godinu dana, tačnije do 30. juna 2013. godine, međutim nakon konsultacija sa Stalnom konferencijom gradova i opština i Privrednom komorom Srbije, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja odlučilo je da rok za legalizaciju objekata izgrađenih bez građevinske dozvole bude produžen za još tri godine.

Odluku je saopštio Oliver Dulić, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja posle sednice Vlade Srbije na kojoj su Izmene i dopune zakona o planiranju i izgradnji prosleđene u skupštinsku proceduru.

Rok je produžen zbog ogromnog interesovanja građana i velikog broja pristiglih prijava, koje nisu mogle biti obrađene zbog ograničenih kapaciteta lokalnih samouprava. Ministar Dulić je apelovao na građane da požure sa prikupljanjem dokumentacije, ali i na gradove i opštine da se bolje organizuju kako bi bile efikasnije po ovom pitanju.

Sumirajući rezultate, Dulić je izjavio da je od trenutka stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji 2009. godine, legalizovano više objekata nego u prethodnih 11 godina, koliko i traje proces legalizacije.

Donošenjem ovog Zakona bespravni graditelji dobili su mogućnost legalizacije objekata sa popustom od 99 odsto za prvih 100 kvadrata za četvoročlanu porodicu, odnosno 60 odsto za drugih 100. Ukoliko u kući žive tri člana, popust je 75 odsto, dok za porodice sa više od četiri člana popust važi kao i za četvoročlane porodice.

Da bi ispunili uslove za ostvarivanje popusta, potrebno je da su građani bespravnom gradnjom trajno rešavali stambeno pitanje, da najmanje dve godine imaju boravište na adresi na kojoj se objekat nalazi i da nemaju druge nepokretnosti na teritoriji te opštine. Popust ne važi za objekte koji su izgrađeni u prvoj i ekstra zoni.