Vesti

Delegacija SKGO na Skupštini Zajednice gradova i opština Slovačke

Delegacija Stalne konferencije gradova i opština je u periodu od 16. do 19. maja, boravila u poseti Zajednici gradova i opština Slovačke (ZMOS). U okviru posete delegacija je prisustvovala Generalnoj skupštini slovačke asocijacije i imala dva sastanka sa predstavnicima te organizacije.

Ovogodišnje zasedanje Generalne skupštine ZMOS bilo je usmereno na predstavljanje aktivnosti asocijacije u prethodnom periodu, predstavljanje osnovnih strateških pravaca asocijacije u narednom periodu, a značajan doprinos skupu dali su predstavnici državnih organa koji su u velikom broju prisustvovali Skupštini. Ono što se može zaključiti jeste da se jedinice LS u Slovačkoj, kojih je preko 2 hiljade, pored problema pri korišćenju EU fondova, susreću i sa drugim sličnim poteškoćama kao i gradovi i opštine u Srbiji, kao što su na primer problemi izazvani finansijskom krizom ili prenosom nadležnosti...  

U okviru bilateralnih sastanaka sa predstavnicima slovačke asocijacije, delegacija SKGO razgovarala je o sistemu lokalne samouprave, razmenila informacije o saradnji asocijacija sa državnim organima, ali i razmotrila oblasti u kojima bi mogla da se ostvari saradnja u budućnosti. Otvorenost ZMOS i SKGO za razmatranje moguće saradnje u skladu je sa tradicionalno dobrim odnosima između dve države, ali i dva naroda koji su i kao manjina dobro integrisani i organizovani u drugoj državi.