Vesti

GIS mreža SKGO

Treći sastanak GIS Mreže SKGO održan je 30. maja 2012. godine u Vrnjačkoj Banji, u okviru manifestacije Infotech 2012.

Na skupu je prisustvovalo više od 50 učesnika, predstavnika više od 20 opština i gradova koji poseduju sopstveni GIS. Osim toga, sastanku su prisustvovali predstavnici Republičkog geodetskog zavoda, Pošte Srbije i nekoliko preduzeća koja se bave distribucijom i proizvodnjom GIS softvera u Srbiji.

Tema sastanka bili su adresni registri i problemi koji se tiču integrisanja adresnih registara u lokalni GIS.  Republički geodetski zavod je nadležna institucija za vođenje evidencije o ulicama i kućnim brojevima. Predstavnica RGZ-a Dušica Garić, govorila je o novom pravnom okviru za adresiranje, ali i o problemima u praksi koji se javljaju prilikom ažuriranja postojeće evidencije kućnih brojeva. Pošta Srbije vodi sopstvenu evidenciju o kućnim brojevima, i takođe nudi saradnju lokalnim samoupravama za ažuriranje stanja na terenu. Opštine i gradovi ne sprovode dovoljno ažurno svoje obaveze u oblasti dodele naziva ulicama, dok su prečeste promene naziva postojećih ulica, što je dovelo do toga da oko 30% ulica u naseljenim mestima u Srbiji nema naziv, a oko 40% zgrada nosi oznaku „bb".

U diskusiji koja je vođena nakon prezentacija, opštine i gradovi istakli su da jedinice lokalne samouprave ne mogu funkcionisati bez ažurnih podataka iz adresnog registra. Adresovanje je civilizacijsko pitanje i pitanje strepena razvijenosti svakog društva, a podaci iz adresnih registara su javni i ne bi smeli biti predmet naplate od strane bilo kog državnog organa. Iz ovih razloga predloženo je da se tema adresiranja delegira kao važna tema za raspravu između predstavnika SKGO i resornih ministarstava.

Prisutni na sastanku GIS mreže informisani su o aktuelnim dešavanjima vezanim za uspostavljanje Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka (NIGP), o čemu su ih izvestili predstavnici SKGO koji učestvuju u radu radnih grupa Saveta NIGP.